Разобличителят Дениъл Елсбърг, известен с разкритията, станали известни като Документите

...
Разобличителят Дениъл Елсбърг, известен с разкритията, станали известни като Документите
Коментари Харесай

Човекът разкрил документи на САЩ за виетнамската война си отиде на 92 години


Разобличителят Дениъл Елсбърг, прочут с разкритията, станали известни като " Документите от Пентагона ", умря на 92 години, предадоха международните организации. Семейството на Елсбърг заяви, че той е умрял от рак на панкреаса, диагностициран му на 17 февруари. Той не е страдал и е бил обкръжен от околните си  в последните си мигове.  

Елсбърг разкри през 1971 година поверителни документи по отношение на войната във Виетнам, станали известни като " Документите от Пентагона ".
-->
До началото на 70-те години на предишния век, когато стана ясно, че той разобличителят, Елсбърг е добре подложен член на държавния и военния хайлайф. Завършил е Харвард и  работил е като частен и държавен съветник по въпросите на Виетнам през 60-те години на 20 век, рискувал е живота си на бойното поле, получил е най-високите позволения за достъп до класифицирана информация и се е употребил с доверието на чиновници в администрациите на демократите и републиканците, напомня Асошиейтед прес.

По-късно той отбелязва, че е бил изключително скъп поради " гения си за поверителност ".

Но сходно на милиони други американци, в и отвън държавното управление, и той се настройва против траялата с години война във Виетнам, против изказванията на държавното управление, че борбата може да бъде извоювана и че успеха на северновиетнамците над подкрепяния от Съединени американски щати виетнамски юг ще докара до разпространяването на комунизма в целия район. 

" Цяло едно потомство вътрешни хора от епохата на Виетнам беше разочаровано като мен от войната, която смяташе за безнадеждна и безкрайна ", написа Елсбърг в записките си от 2002 година, озаглавени: " Тайните: Мемоари за Виетнам и Документите на Пентагона ". " Към 1968 година, в случай че не и по-рано, всички те желаеха, както и аз, да ни изкарат от тази война ", добавя той.

Елсбърг е въплъщение на индивида на съвестта, който дава отговор само на своето чувство за вярно и погрешно, даже в случай че цената за това е неговата лична независимост. Дейвид Халберстам, починалият публицист и сътрудник от войната във Виетнам, който познаваше Елсбърг още от времето, когато и двамата бяха командировани в чужбина, го беше описал като извънредно образован, мощно ученолюбив и любопитен и доста сензитивен, човек, който " виждаше политическите събития от позиция на моралните абсолюти " и изискваше последици за злоупотребите с власт, които са били осъществени.

" Документите на Пентагона " са поръчани през 1967 година от тогавашния министър на защитата Робърт С. Макнамара, водещ обществен бранител на войната, който желае да остави след себе си цялостна история за Съединени американски щати и Виетнам и да помогне на наследниците си да избегнат грешките, които той признава дълго по-късно. Документите обгръщат повече от 20 години - от несполучливите опити на Франция за колонизация през 40-те и 50-те години на 20- век до възходящото присъединяване на Съединени американски щати, в това число бомбардировките и разполагането на стотици хиляди сухопътни войски по време на ръководството на Линдън Джонсън. Елсбърг е измежду поканените да работят по изследването.

Публикувани за първи път в " Ню Йорк Таймс " през юни 1971 година, последвани от " Вашингтон пост ", " Асошиейтед прес " и други медии, секретните документи потвърждават, че Съединени американски щати не са спазили съглашението от 1954 година за възбрана на задгранично военно наличие във Виетнам, сложили са под въпрос дали Южен Виетнам има жизнеспособно държавно управление, скрито са разширили войната в прилежащите страни и са възнамерявали да изпратят американски бойци, макар че Джонсън се е заклел, че няма да го направи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР