Размножаване чрез въздушен отвод – кой не харесва безплатните растения?

...
Размножаване чрез въздушен отвод – кой не харесва безплатните растения?
Коментари Харесай

Размножаване чрез въздушен отвод – как да го направим правилно

Размножаване посредством въздушен отказ – кой не харесва безплатните растения? Методът на въздушно вкореняване на дръвчета и шубраци е способ за размножаване, който не изисква да бъдем професионални овощари. Дори начинаещият градинар може да има сполучлив резултат след няколко съвета и малко опити.

Размножаването на растенията може да се реализира по доста способи. Семената са най-простият способ, само че постоянно покълването и порастването им лишава месеци или даже години. Освен това растенията, стартирани от семена, не постоянно са идентични с родителското растение. За да осигурите идентично копие, имате потребност от генетичния материал. С други думи, вие безусловно употребявате самото растение.

Размножаването посредством въздушен отказ ще създаде генетично паралелни нови растения, които ще носят всички характерности на родителя.

Какво съставлява самото размножаване посредством въздушен отказ?

От всички способи за размножаване на растения, въздушните отводи са елементарен и елементарен способ. Какво предтавлява самият способ на размножаване посредством въздушен отказ ? Това е развой, който постоянно протича естествено. В дивата природа това се случва, когато невисок клон или стъбълце допре земята и пусне корени.

Тъй като това е асексуален развой, генетичният материал се трансферира непосредствено към нововкоренено стъбълце, което може да бъде отрязано от родителя, с цел да стартира като ново растение. Всяко растение обаче е друго и реагира друго на методите.

За разлика от облагородяването, където имаме корени на подложката и задачата е да принудим една пъпка да се развие и да даде начало на различен тип, при въздушния отказ задачата е да създадем условия на обещано стръкче единствено да си пусне корени. Но това е без да е отделено от майчиното растение.

Този въздушен отказ се храни от майчиното растение, до момента в който пуска своите корени.
При вкореняването с въздушен отказ клончето не линее и няма жълти листа, а след отделянето му за засаждане не боледува и по-бързо се развива в сранение с резник, пуснал корени във вода.

Подходящи растения за правене на въздушен отказ

Въздушните отводи изискват влажна среда за формиране на корени. Повечето растения могат да бъдат вкоренени въздушно, само че даже да не се реализира вкореняване, истинското растение няма да се повреди.

Тревисти тропически стайни растения и дървесни външни декоративни растения са положителни претенденти за правене на въздушни отводи и могат да включват:

  • Рододендрон
  • Камелия
  • Азалия
  • Hоли (Ilex aquifolium)
  • Магнолия

Почти всички овощни дръвчета като ябълки, круши, череши, орехи, смокини и така нататък, както и цитрусовите плодни дръвчета са подобаващи за размножаване по този способ. Други доста подобаващи растения за правене на въздушни отводи са:

  • Форзиция
  • Орлови нокти
  • Чемшир
  • Мирта
  • Хибискус
  • Фикус
  • Дрян
  • Лоза
  • Клематис

Как да размножаване растенията посредством въздушен отказ

Да накараме обещано стръкче да пусне корени не е чак толкоз комплицирано. Имате потребност от мокър сфагнум мъх (торфен мъх), който да увиете към авансово обелената част от клончето. Обелете пръстен (около 2 см) от кората на двугодишен клон. След това увийте навлажнения мъх към разреза и го закрепете с връв. Покрийте цялото нещо с найлон или с пластмасова чаша, с цел да запазите влагата.

Изрежете пластмасовата чаша доникъде на дъното, като не забравяйте да изрежете дупка за растението. Сложете чашата към клона и я захванете добре с тиксо. Чашата би трябвало да обхване напълно намокрения мъх. Напълнете чашата с авансово готова почва, като я навлажните с разпръсквач. Ето няколко фотоси на обособените стъпки:

Този способ се прави когато тръгнат соковете по стъблото на растението. Подходящото време за изработката на въздушни отводи е напролет Април и Май. На есен ще имате добре вкоренена издънка, която би трябвало да отрежете и да засадите на непрекъснатото им място. Отрезът се прави директно под новите корени.

Съвет: ползвайте този способ при оглозгани от гризачи млади фиданки. Така ще може да спасите вашето нагризано дърво от загиване.

Завършваме с една изложба и видео клип, където да видите образно резултатите и процеса на правене на въздушен отказ. Пробвайте напролет и ви пожелаваме да станете екперти за нула време. Успех!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР