Размирици в Бразилия: Първият съден за нахлуване в правителствени сгради получава 17 години

...
Мъж беше осъден на 17 години затвор за участието си
Коментари Харесай

Мъж беше осъден на 17 години затвор за участието си в размирици, които разтърсиха столицата на Бразилия през януари след президентските избори.

Той беше един от хилядите, които отказаха да приемат загубата на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, претърсвайки правителствени сгради в знак на протест.

Аесио Перейра, осъден за опит за преврат, е първият съден във връзка с атаките.

Той отрече да е извършил нарушение и каза, че смята, че е бил на мирен протест.

Перейра, на 51, беше арестуван в сградата на Сената. Той се беше заснел на масата на президента на Сената по време на безредиците, облечен в тениска с надпис „Военна намеса“, докато той призова колегите си поддръжници на г-н Болсонаро „да излязат на улицата“. нахлуха в президентския дворец и Върховния съд в Бразилия, като счупиха прозорци, хвърлиха мебели във фонтани и вандализираха произведения на изкуството.

Някои също бяха на къмпинг пред военни сгради в цялата страна призоваващи за военна намеса.

"Целта на [размирниците] беше да превземат насилствено Бразилия и да разпространят престъпна атака срещу върховенството на закона в цялата страна," Съдия Кристиано Занин каза в четвъртък, когато осъди г-н Перейра.

Той е част от първоначалната група от четирима души, които ще бъдат съдени за безредиците пред Върховния съд на Бразилия , който планира да изслуша 232 случая, включващи най-сериозните предполагаеми престъпления, извършени по време на демонстрациите.

Прокурорите също така разследват повече от 1000 други за атаките, предимно на по-леки обвинения.

Върховният съд на Бразилия също се съгласи да включи г-н Болсонаро в тяхното разследване за безредици, като прокурорите казаха, че той може да е подбудил престъпление, като е поставил под въпрос легитимността на президентските избори през октомври избори.

Г-н Болсонаро беше във Флорида по време на насилието, след като отказа да участва в предаването на президентския пояс на левия Луис Инасио Лула да Силва.

Преди да загуби с малко изборите през миналия октомври, той публично обвини Върховния федерален съд, че е политически против него, и заяви, че системата за гласуване е склонна към измами, въпреки че няма доказателства за това подкрепят тези твърдения.

Но г-н Болсонаро отрече да е насърчавал безредиците по онова време, като каза, че те са надхвърлили рамките на демократичния протест.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР