Размерът на вторите пенсии на осигурените в частни пенсионни фондове

...
Размерът на вторите пенсии на осигурените в частни пенсионни фондове
Коментари Харесай

Изчисляват втората пенсия по нова формула

Размерът на вторите пенсии на обезпечените в частни пенсионни фондове ще се дефинира по едни и същи формули от всички сдружения. Формулите са посочени в разпоредба на Комисията за финансов контрол, която е пусната за публично разискване.

Основният фактор за установяване размера на втората пенсия е насъбраната сума по персоналната партида на обезпечения. Но също така месечните суми, които човек ще получава, ще зависят и от възрастта, на която се пенсионира, и от вероятността да стане столетник. Данните за смъртността ще бъдат взимани от Национален статистически институт и ще бъдат едни и същи за всички пенсионни компании.

Целта е хора на една и съща възраст, които имат идентични насъбрани суми в разнообразни сдружения, да получават една и съща пенсия. Конкретният размер на втората пенсия обаче ще зависи и от таксите на пенсионните компании, при които може да има дребни разлики.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Критиците на пенсионните фондове заблуждават хората, а доста...

Размерът на вторите пенсии ще зависи и от механически лихвен %, определян от КФН. Той би трябвало да отразява опцията парите на обезпечените в частни фондове да носят рентабилност и откакто станат пенсионери. Но в наредбата е посочено, че тази рента ще бъде не по-висока от лихвата по 10-годишните български държавни скъпи бумаги, която сега е единствено 0,14%.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР