Размерът на A23a е 4000 кв. км, което го прави

...
Размерът на A23a е 4000 кв. км, което го прави
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света се движи отново след 30 години

Размерът на A23a е 4000 кв. км, което го прави над два пъти по-голям от площта на Лондон . Плочата е с дебелина към 400 м. За съпоставяне - най-високият небостъргач в Европа - лондонският Шард (Shard), е с височина 310 м.

A23a е част от всеобщото обособяване на браншове от шелфовия хладилник Филхнер. На Филхнер в предишното е имало и руска научна база, което демонстрира какъв брой от дълго време е било следено отцепването. По-късно Москва подхваща експедиция за пренасяне на оборудването от базата " Дружная 1 ", страхувайки се, че може да го загуби. Но айсбергът не се отделя надалеч от брега, заставайки неподвижно в тинестото дъно на морето Уедъл.

A23a стартира да се движи през 2020 година " Попитах някои сътрудници дали е допустимо да има смяна в температурата на водата, която да е предизвикала придвижването ", сподели доктор Андрю Флеминг, специалист от Британския антарктически институт. " Айсбергът беше закотвен от 1986 година, само че след време размерът му стартира да понижава и стартира да се движи. Регистрирах първото му оживление през 2020 година "

A23a се движи от няколко месеца, воден от ветровете и теченията . Сега той минава около северния връх на Антарктическия полуостров. Подобно на доста айсберги от морето Уедъл той съвсем несъмнено ще бъде изхвърлен от Западноветровото течение по посока към Южния Атлантически океан. Този маршрут е прочут като " Алеята на айсбергите ".

Това е същото водно течение, съпроводено със Западните ветрове, което учи фамозният откривател Ърнест Шакълтън през 1916 година

Ако A23a спре придвижването си край остров Южна Джорджия, той може да навреди на тюлени, пингвини и морски птици, които живеят на острова, разрушавайки местата, на които животните отглеждат дребните си, както и да попречва достъпа им до храна.

Въпреки това е неверно да се счита, че айсбергът съставлява само заплаха, сходно на този, сблъскал се с лайнера " Титаник " . Айсбергите са значима част от екосистемата. Те съдържат минерали в леда, които са източник на хранителни субстанции за организмите, формиращи основата на хранителната верига в океана.

Айсбергите са основа на биологичната интензивност, сподели доктор Катрин Уокър от океанографската институция " Удс Хоул ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР