Разликата от един лев на литър, някой ни дере и

...
Разликата от един лев на литър, някой ни дере и
Коментари Харесай

Делян Добрев: Някой прибира по 10 млн. лв. на ден от скъпото гориво

Разликата от един лев на литър, някой ни дере и ги прибира в личния си джоб, в офшорките или където и да е другаде. Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда литра. Това е към 10 млн. литра дневно - по един лев разлика, някой прибира 10 млн. лв.. Това сподели Делян Добрев от ГЕРБ пред публицисти.

" Докато партиите тази седмица се вълнуваха от пазара на депутати, българските жители се вълнуват от един доста по-голям пазар - пазарът на горивата. Тази тематика не я приказваме за първи път, питаме в продължение на последните 20 дни, даже предложихме краткотрайна комисия, която да изследва какво се случва на пазара на горива, само че както виждате тази краткотрайна комисия не е попадала в дневния ред, някой има интерес да не се разбере истината за горивата ", изясни Добрев.

" Обяснението е, че надали не петролът е скочил, единствено че това не е правилно. Българската рафинерия не употребява нефт от сорта Брент, а употребява уралски петрол. Ако погледнем цената на уралския петрол, в последната една година няма изменение. Цената на петрола няма изменение, цената на акцизите нямат изменение, цената на Данък добавена стойност няма изменение и в това време горивата за последната една година са с един лев по-скъпи. Само за последните шест месеца цената на всеобщия дизел и на всеобщия бензин са скочили надлежно с 36 и 37 %. След началото на войната Брента върви нагоре, а уралския петрол - надолу ", изясни депутатът от ГЕРБ.

" Средната цена на уралския петрол за май месец е 78 $. Не единствено че няма нарастване, а има понижение. Ние питаме - в случай че няма нарастване на цената на петрола, акциза и Данък добавена стойност са същите, за какво са последните 6 месеца скочиха с един лев? Защо купуваме на ниска цена съветски нефт, за което се бори вицепремиера Асен Василев, а плащаме безценен американски Брент. Тази разлика от един лев на литър, някой ни дере и ги прибира в личния си джоб, в офшорките или където и да е другаде. Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда литра. Това е към 10 млн. литра дневно - по един лев разлика, някой прибира 10 млн. лв.. Управляващото болшинство ни занимава с всичко друго, само че не и с това какво се случва на пазара на горива в България. А това е може би най-съществената причина ние да обедняваме, тъй като знаете какъв брой доста от фамилния бюджет отива за горива, само че освен - тези горива влизат в цените на стоките и услугите ", съобщи Добрев.

" Миналата седмица предложихме изключителна комисия в Народно събрание, която да прегледа този въпрос. Тогава доста въодушевено ни поддържаха от " Демократична България ". Внесохме докладната в четвъртък, дадоха обещание да ни поддържат в петък, като първа точка да влезе основаването на такава комисия. Не единствено, че не влезе като първа точка, само че я нямаше в седмичната стратегия за тази седмица. Цялата седмица мина, Народно събрание се занимава с всичко друго, единствено не и с тематиката за цените на горивата ", сподели още той.

" Към това, което сподели сътрудника Добрев надали има какво да се добави. Още повече, че тук не приказваме за политически заклинания, приказваме за основани на ясни, обществени данни и заключения. Преди няколко минути той срещна пленарна зала със същите обстоятелства. Това не провокира безусловно никакво неспокойствие. В контрастност с едно събитие малко преди този момент, прехвърлянето на един депутат, сменяйки политическата си принадлежност, провокира бурни страсти в залата. Това не мога да го схвана ", сподели Томислав Дончев. „ Няма да разясня тока, тъй като огромна част от цената на енергоносителите в България - вода, въглища, нуклеарно гориво, не се е трансформирала. Няма да разяснява и инфлацията - тя е два пъти по-висока от другите страни членки. За държавното управление има единствено една тематика – неговото лично оцеляване. Аз се багра, че в ролята на съпротива ние не можем да излекуваме нито един от тези пороци. Единственото, което можем да сторим, е да опишем вредите, нищо повече ”, разяснява депутатът.

„ Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с „ Лукойл ”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това държавно управление? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „ Лукойл ” и цената стартира да пораства. Едно произвеждане в Комисия за защита на конкуренцията е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с „ Лукойл ”, нямаше да имаме подозрения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в Европейска комисия да продължим да купуваме съветски нефт. За газа споделяме: „ В никакъв случай съветски газ ”. Защо? За да вкараме медиаторите и да върви далаверата. 100 милиона единствено за месец май ”, сподели Добрев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР