Разликата между това Манчестър Юнайтед този сезон да е добър

...
Разликата между това Манчестър Юнайтед този сезон да е добър
Коментари Харесай

Ходовете на Юнайтед без Погба за дербито

Разликата сред това Манчестър Юнайтед този сезон да е добър тим и това да е доста добър тим си има име: Пол Погба.

„ Червените дяволи” изпуснаха единствено две точки в осемте мача от Премиър Лийг, в които французинът игра през сезона, и вкараха 24 гола в тях. Сравнете това с индикаторите от седемте срещи, пропуснати от полузащитника: 8 изпуснати точки и едвам 11 точни попадения.

После си спомнете къде бяха най-лошите представяния на отбора на Жозе Моуриньо до момента: на „ Анфийлд” против Ливърпул, на „ Джон Смит’с” против Хъдърсфийлд и на „ Стамфорд Бридж” против Челси. И трите се случиха по време на шестседмичното неявяване на рекордната за клуба покупка поради мускулна травма. И трите могат да бъдат избрани с една дума: „ разбъркани”.



Когато Погба играе, той обезпечава ред в играта, връзка сред отбраната и офанзивата. Това е скъпо за Моуриньо против водещите тимове в лигата, защото му разрешава да заложи на бездънен предпазен блок и да се възползва от светкавичните контраатаки, стартирани от водача на халфовата му линия. Първите 73 минути от вълнуващата победа на посетители на Арсенал дадоха идеалното доказателство на тази теза.

В 74-тата обаче Погба бе изпъден за безконтролно влизане против Ектор Бейерин и, откакто Юнайтед реши да не апелира решението на основния арбитър Андре Маринър, в този момент най-важният футболист на тима ще изпусне най-важния мач от сезона до момента – неделното дерби против Манчестър Сити.

След като отборът на Джосеп Гуардиола стои с 8 точки над градския си противник в таблицата за краткотрайното класиране, какви ходове би могъл да предприеме Юнайтед, с цел да компенсира неналичието на своя ас и да понижи преднината до пет?



ЕРЕРА ЗАПЪЛВА ДУПКАТА

При състояние че и Маруан Фелаини, и Майкъл Карик е малко евентуално да са на линия за дербито, Андер Ерера остава единственият умел централен полузащитник, на който Моуриньо може да се опре в тази ситуация.

Обявен за Играч на предишния сезон за „ алените дяволи” след куп авторитетни представяния, испанецът среща много повече компликации да се наложи този сезон и по този начин и не успяваше да се възползва от възможностите си, когато ги получаваше.

Но въпреки да му липсва техниката и визията за играта на Погба, Ерера е по-способен да обезпечи баланс сред офанзива и отбрана в центъра на терена в сравнение с Фелаини или Карик, даже и те да бяха налични. В сегашния състав на Юнайтед точно той е най-хубавата опция и работоспособността му ще е изключително нужна против отбора на Сити, който се чака фрапантно да завоюва притежанието на топката.



ЗАДЪРЖАНЕ НА СИСТЕМАТА 1-3-5-2

Подходът на Моуриньо на „ Анфийлд” през октомври бе подложен на критика като нерешителен до прекаленост, но очакванията му да измъкне пословична победа можеше да се трансфорат в действителност, в случай че бе заложил на актуалната си тактическа система 1-3-5-2.

Срещу Ливърпул при подредбата 1-4-2-3-1 единствените двама играчи в преобладаващо офанзивни функции бяха Ромелу Лукаку и Хенрих Мхитарян, които останаха изцяло изолирани. Срещу Арсенал Лукаку не съумя да прекъсне головата си „ суша” в лигата, но бе надалеч по-замесен в играта при съществуването на сътрудник в предни позиции в лицето на Антони Марсиал.

След успеха на „ Емирейтс” телевизионният анализатор на „ Скай Спортс” Гари Невил акцентира по какъв начин при задържане на системата 1-3-5-2 и инструктиране на Лукаку и Марсиал да играят по-широко в последната офанзивна линия Юнайтед може да се възползва от освободените от бековете на Сити пространства, до момента в който са в офанзива.



„ ОТВЪРЗВАНЕ” НА БЕКОВЕТЕ КРИЛА

Друг метод да се построи отмереност сред офанзива и отбрана би бил даването на повече независимост в офанзива на бековете.

Моуриньо към този момент явно е дал своя вот огромно доверие и на Ашли Йънг, и на Антонио Валенсия, що се отнася до обезпечаването на поддръжка на нападателите. В отсъствието на централен полузащитник, който да може да реализира бързи преходи от отбрана към офанзива с топка в краката си, бяговете на бековете по фланговете получават още по-голямо значение.

Това обаче носи със себе си и явни опасности. Невил е прав в това, че Сити всекидневно скупчва централната ос на терена с хора, но офанзивите му преобладаващо са по крилата и в полупространствата. Като единствените флангови футболисти в тази система на Юнайтед, Йънг и Валенсия би трябвало да са непрекъснато нащрек и да не прекаляват с включванията напред против един от най-смъртоносните контраатакуващи тимове в света към сегашния миг.



ПАРКИРАНЕ НА АВТОБУСА?

При всичко изписано дотук, би ли се изненадал някой от нас, в случай че Моуриньо въпреки всичко реши след загубата на Погба да не се отдава на риска, да блокира всеки състезател на Сити в своята половина и да паркира рейса?

При тези условия – да, бихме се изненадали. Този мач е в полезрението на мениджъра на Юнайтед от много време. Когато Сити мачкаше противниците си с по пет-шест гола, португалецът постоянно изтъкваше значимостта на това да се завоюват и двете дербита, както и резултата на превръщане на вълната, който би имал сходен триумф.

 Юнайтед несъмнено няма да скочи вабанк – това би било неразумно, само че няма и да се задоволи с една точка. Това е шансът му да нанесе посичащ удар на огромния си противник и да обърне вятъра към своите платна. Дори и Моуриньо би си го признал: отборът му е задължен да победи.
Марк Кричли, „ Индипендънт” Премиър лийг 15 кръг, събота 2 декември  Арсенал 1:3краен резулат  Манчестър Юнайтед
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР