Разликата между обявената горивна ефективност на автомобилите и действителното им

...
Разликата между обявената горивна ефективност на автомобилите и действителното им
Коментари Харесай

Манипулирането на тестовете за вредни емисии е струвало 23 милиарда евро на шофьорите

Разликата сред оповестената горивна успеваемост на колите и действителното им ползване е коствало 23,4 милиарда евро (27,3 милиарда долара) на европейските водачи през предходната година, сочи изследване на организацията Транспорт и околна среда, представено от ДПА.

Автомобилните производители бяха упрекнати, че са манипулирали цифрите за нездравословните излъчвания, като са употребявали малки врати в изискванията за тестване. Те са им разрешили да произведат резултати, които са доста по-ниски от постигнатите в действителните условия на пътя.

Несъответствието сред тестваните и действителните резултати се е нараснало от 9 % през 2000 година до 46 % през 2017 година, по данни на брюкселската организация.

Водачите на коли в Европа биха икономисали 150 милиарда евро от разноски за гориво, в случай че действителната консумация на гориво съвпадаше с резултатите от тестванията, пресметна организацията Транспорт и околна среда, съобщи Българска телеграфна агенция. През този интервал водачите са наблягали на пазаруването на коли с по-малък разход на гориво.

Германия е отчела 36 милиарда евро спомагателни разноски за гориво, следвана от Англия с 24,1 милиарда евро и Франция с 20,5 милиарда евро.

" Твърденията на автомобилните производители, че е реализиран сериозен прогрес в намаляването на разхода на гориво, е машинация ", твърди Грег Арчър от организацията Транспорт и околна среда.

" Въпреки регулациите за понижаване на нездравословните излъчвания, не е реализирано действително усъвършенстване при излъчванията от въглероден диоксид от 5 години и единствено 10-процентно усъвършенстване от 2000 година ", добави той.

Миналата година след абсурда дизелгейт, провокират от разкритията, че Volkswagen и други автомобилни производители са манипулирали резултатите от тестванията, Европейската комисия вкара нова процедура за тестване. Целта е тя да регистрира по-реалистични и цялостни резултати.

Има индикации, че тази процедура също се манипулира, с цел да докара до постигането на по-малко амбициозни стандарти за понижаване на нездравословните излъчвания, до момента в който Европейски Съюз минава от една система към друга.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР