„Разликата между доходите на 20-те процента най-бедни и най-богати е

...
„Разликата между доходите на 20-те процента най-бедни и най-богати е
Коментари Харесай

Кризата ще катализира проблемите със социалните неравенства, твърди икономист

Разликата сред приходите на 20-те % най-бедни и най-богати е осем пъти . Това е записано месеци преди пандемията. Това е обществен подтекст, върху който сме влезнали в тази рецесия. А тя ще бъде катализатор на проблемите с неравенствата “. Това сподели пред БНР икономистът Любослав Костов, основен помощник в Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, лекар по политическа спестовност. Днес той провежда онлайн полемика за посткризисния интервал и за общественото неравноправие.

По думите му би трябвало да се запитаме за какво в години на стопански напредък не се е подхванала по-активна политика. „ Говорим за понятия като пропуснати изгоди, различни решения “, уточни той.

Любослав Костов разяснява мярката 60:40, която съгласно него е разкрила, че всеобщо хората не се обезпечават на действителната си заплата и че доста от работодателите са част от сивата стопанска система. „ В миг като този усещаме загубите ни под формата на приход. Сега българинът ще разбере нуждата да се обезпечава на действителната си заплата... 9 лв. дневно е минималното обезщетение, то би трябвало да се повиши... Държавата има буфери... Държавата прави някакви неща, само че би трябвало да е една концепция по-активна ", сподели икономистът.

Според него рецесията ще има изчерпателен темперамент, напълно публичен, и е допустимо след края ѝ да ни залее вълна от популизъм. „ Проблемът на доста европейски страни е популизмът и той поражда неправилни решения в икономическата политика. Трябва да се приказва трезво, само че не консервативно “, означи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР