Различни видове микроби са открити в езерото Уиланс, намиращото се

...
Различни видове микроби са открити в езерото Уиланс, намиращото се
Коментари Харесай

Открит е живот под антарктическия лед

Различни типове микроби са открити в езерото Уиланс, намиращото се на 800 метра под антарктическия лед. Това съобщи електронното издание Space.com, базирайки се ново изследване.

Според някои учени огромна част от тези микроорганизми получават сила от скалите.

Това изобретение е от огромно значение за науката, защото може да послужи в намирането на живот оттатък нашата планета, уточни Мартин Трантър от Бристолския университет в Англия, който не е взел участие в изследването.

Екипът прегледа микробактериалното многообразие под ледената завивка на Западна Антарктика и метода на живот на микробактериалните общности там, сподели още Трантър.

Новите открития повдигат куп значими въпроси. Учените стартират да се питат дали микробите могат да се хранят със скали и под ледените покривки на планети като Марс. Сега тази концепция не звучи толкоз неуместно, колкото би звучала преди, разяснява още експертът.

 Бактерии

Предположението обаче към момента се дискутира от специалистите. По думите на астробиолога Крис Маккий от Националната галактическа организация на Съединени американски щати (NASA) не може да се твърди, че откритието има нещо общо с живота на Марс или като цяло с извънземния свят. Според него е изследвана и вода, която взе участие във водния цикъл на Земята и отвън Антарктика.

Океани, покрити с лед, има и на някои луни като луната на Юпитер Европа и спътника на Сатурн Енцеладус. Както NASA, по този начин и Европейската галактическа организация (ЕКА) имат желание да проведат задачи до Европа, осведомят учените.

New Scientist отбелязва, че американските учени, създали сондирането на езерото Уиланс, са си послужили с гореща вода, с цел да пробият отвор с диаметър 60 сантиметра в ледената кора. Специалистите са употребявали стерилна вода, с цел да не се внесат замърсители от повърхността.

Учените са намерели близо четири хиляди едноклетъчни организми, като за множеството от тях се допуска, че най-вероятно се хранят с отлаганията, събрали се по дъното на езерото преди 120 хиляди години, когато не е било чак толкоз студено.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР