Разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници. Предложението

...
Разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници. Предложението
Коментари Харесай

Предлагат разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници

Разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински лечебни заведения. Предложението е на Министерството на здравеопазването. Целта е да се реши казусът с дългото очакване за освидетелстване. В момента комисиите в страната са 70, а 59% от тях бавят решенията повече от регламентираните 3 месеца.

15 от ТЕЛК комисиите в страната съумяват да издадат решения повече от 1 година след подаване на заявката. Имало и случаи, в които се произнасят след 4 години, излиза наяве от отчет на здравния министър. В Шумен ТЕЛК комисията е една, а чакащите освидетелстване над 3 хиляди.

" И все още такава опция за такива комисии да бъдат разкривани в другите многопрофилни лечебни заведения и в комплексните онкологични центрове съществува. Тъй като виждате, че никой различен не разкрива тези комисии можете да си извършите извода дали това е преференциално за тези лечебни заведения ", сподели доктор Димитър Костов - шеф на МБАЛ-Шумен.



Изгодно или не здравното министерство предлага всички държавни, общински лечебни заведения и сложни онкологични центрове да разкрият по една, а университетите лечебни заведения по две ТЕЛК комисии.

" В болница " Лозенец работи огромен екип от експерти. Така, че не мисля, че ще е проблем да се провежда такава работа ", сподели доктор Йордан Христов - шеф на МЦ към УМБАЛ " Лозенец ".

От здравното министерство пресмятат, че за издръжката на ТЕЛК комисия с 3-ма лекари и двама сътрудници са нужни към 10 хиляди лв. на месец. А средствата би трябвало да бъдат обезпечени от лечебните заведения.

" В момента тази активност на ТЕЛК комисиите е недофинансирана и действително ние субсидираме активността на тези комисии ", сподели доктор Димитър Костов - шеф на МБАЛ-Шумен.

Здравното министерство желае в ТЕЛК-овете наложително да работят шефовете на клиники и отделения от лечебните заведения.

" Шефовете на клиники нормално освен оперативните и инвазивните специалности, а и във вътрешната медицина са много заети. Там не знам по какъв начин тъкмо ще се провежда работата ", сподели доктор Йордан Христов - шеф на МЦ към УМБАЛ " Лозенец ".



" Кадровият проблем стои освен в ТЕЛК, а и във всички останали отделения. Та може би тук ще възникне някакво усложнение ", сподели доктор Димитър Костов - шеф на МБАЛ-Шумен.

Предвижда се ТЕЛК да се произнася единствено по документи, а заявките да се разпределят на инцидентен принцип от електронна система. Така лекари от Русе ще могат да освидетелстват пациент от София.

" Въпросът е по какъв начин са разказани неговите премеждия. Ако те са добре разказани, един добър експерт ще може да даде степен на увреждане, която е подобаваща за този човек. Но в случай че те не са разказани и са вписани две фрази мисля, че няма да се получи ", съобщи Вескса Събева - зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

ТЕЛК ще има достъп до информацията от електронното досие на пациентите. А при нужда пациенти в тежко положение ще бъдат и физически преглеждани. Срокът за публично разискване на препоръчаните промени е до края на този месец. Ако бъдат признати хората с увреждания ще получават решения от ТЕЛК до три месеца след подаване на заявката.

По тематиката работиха: Альоша Шаламанов, Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР