Разкол по две линии настъпи за броени часове в левите

...
Разкол по две линии настъпи за броени часове в левите
Коментари Харесай

Разкол в БСП заради Деня за памет на жертвите на комунизма

Разкол по две линии настъпи за броени часове в левите редици в Деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Социалисти и от фланга на Корнелия Нинова, и на опозиционния скочиха против известието от Министерския съвет, в което Кирил Петков написа, че тези отминали мрачни времена в никакъв случай не би трябвало да се повтарят.

Червените изключително се ядосаха от мнението на премиера, което по думите им, очевидно не е било в съгласие с съдружния сътрудник Българска социалистическа партия, че „историческите обстоятелства от предишното, в което липсват независимост и народна власт, потвърждават по безапелационен метод, че сме извървели дълъг и нелек път до през днешния ден като общество, а България към този момент е на прав път“.

По информация на Lupa.bg позицията от страницата на кабинета е била препубликувана в медиите на Столетницата – в. „Дума’ и БСТВ, само че бързо е била „свалена“ след позвъняване персонално от Нинова.

Това е второ разтърсване сред премиера и представителите на мандатоносителя Продължаваме промяната и Българска социалистическа партия за по-малко от 24 часа. Късно в понеделник стана ясно, че лидерката на социалистите и вице на Петков Корнелия Нинова е трябвало да води делегацията на работната група в икономическия бранш за договаряния с македонските представители, само че изрично е отказала.

Нейното „не“ пристигнало след абсурда със северномакедонския президент Стево Пендаровски, който се срещна със неразрешената по конституция ОМО „Илинден“ и даже се снима с нейни представители. А на мястото на Нинова незабавно е бил проведен като водач на договарянията министърът на нововъведенията Даниел Лорер.

След това бесепарите се възмутиха и от появяването на Румен Радев пред паметника на жертвите на комунистическия режим в центъра на София за пръв път, откогато е държавен глава. Многократно по време на първия си мандат той бе упрекван от опозицията си в лицето на ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и ДСБ, че не прави и най-малък опит да признае издевателствата на тоталитарния режим и да оправи обръщение към народа като жест на благодарност пред жертвите.

„Неслучайно Илияна Йотова не бе до него“, разясняват в алените редици и загатват, че президентът и вицето му са поспорили поради решението му най-сетне да постави цветя пред паметника.

Зам.-шефът на Народно събрание Кристиан Вигенин се опита да тушира напрежението около идеологическата кавга с възпоменание и на жертвите, по думите му, на властта против народа и „присъединяването на България към нацистка Германия“.

Ето какво написа той:

„Днес България отбелязва един от немалкото мрачни дни в историята ни. Почитаме паметта на наказаните на гибел в следвоенните съдилища. Но в този ден би трябвало да си спомним и по какъв начин се стигна до това. Забравяме ли траялата с години преди този момент необявена революция на властта против народа?

Потъпканите политически права? Или присъединението на България към нацистка Германия, с което ставаме честен съизвършител на нейните закононарушения против човечеството? Дали е вярно да съдим за минали събития с критериите за права на индивида и обективен развой, до които човешката цивилизацията е стигнала десетилетия по-късно?

Дали би трябвало да омаловажаваме със задна дата всички осъществени закононарушения и можем ли единствено с политически претекстове да обявим за почтен всеки един, наказан от Народния съд, единствено тъй като колелото на историята се е завъртяло? Все сложни въпроси.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР