Разкази и повести“ се основава преди всичко на подбора, направен

...
Разкази и повести“ се основава преди всичко на подбора, направен
Коментари Харесай

„Разкази и повести“ от майстора на късия градски разказ Георги П. Стаматов (предложение за четене)

„ Разкази и повести “ се основава на първо място на подбора, изработен от самия Георги Стаматов в белетристичните книги, които е издал.

В последователен ред са включени най-представителните му произведения от сборниците: Избрани очерци и разкази (1905), Разкази. Том I (1929), Разкази. Том II (1930) и Прашинки (1934), като някои от разказите се преиздават за първи път след първата им обява.

Книгата показва развиването на писателя като повествовател и построяването на неговия характерен почерк – от по-разгърнатите, типичен повествователни форми до късия роман в „ телеграфен жанр “ – запазената марка на Стаматов.

За създателя

Георги П. Стаматов (1869–1942) е белетрист с блестящо изразен самостоятелен жанр, един от огромните майстори на късия градски роман в следосвобожденската ни литература.

Активен помощник на водещи периодически издания, създател на няколко книги с разкази и на остра журналистика, в продължение на близо половин век той се утвърждава като публицист, детайлно изследващ психическите проблеми и моралните избори на модерния човек.

Художник на града, Стаматов основава свят, който е европейски и повсеместен.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР