Разказът на затворник, помагащ на нацистите е бил най-после възстановен,

...
Разказът на затворник, помагащ на нацистите е бил най-после възстановен,
Коментари Харесай

Разшифроваха ръкописите на палач от Освиенцим след цели 75 години! Вижте какво пише в тях

Разказът на пандизчия, помагащ на нацистите е бил най-сетне възобновен, с помощта на работата на откривателите и на компютърното моделиране. Марсел Наджари написа историята за живота си в известния лагер на гибелта през 1944 година и го скрива в термос. Записките са направени на гръцки език и са били открити през 1980 година, само че в продължение на 36 години хартията е била развалена от влагата и можела да бъде прочетена единствено дребна част от написаното. Възстановяването на писмения роман е станало допустимо благодарение на компютърно моделиране едвам след съвсем 40 години.

От записаното излиза наяве, че Наджар е бил един от близо 2200-те членове на Sonderkommando - еврейски пандизчии, които са били употребявани от Секретен сътрудник, с цел да съпроводят съотечествениците си в газовите камери.



" Често съм си мислил за това да потегли дружно с другите и всичко да завърши. Но всякога мисълта за възмездието ме стопира. Исках и желая да пребивавам, да отмъстя за гибелта на татко ми, майка ми и скъпата ми сестра ", написа Марсел.

Написаното Наджари скрил наоколо до крематориума на Освиенцим, а за самото място разказвал следното: " Крематориумът - това е огромна постройка с необятен комин и 15 пещи Има две големи изби. В едното от тях хората се събличат, а в другото се намира камерата на гибелта. Хората влизат в нея едновременно по три хиляди, затварят ги и включват газта. След шест или седем минути мъчения те умират ".



В своите ръкописи той споделя и по какъв начин нацистите вкарват тръби в помещението, с цел да може газовата камера да наподобява като душ. Той написа, че " контейнерите с газ постоянно се докарват с кола на немския Червен кръст, съпроводен от двама есесовци ". Също по този начин в бележките му се споделя, че пепелта след изгарянето на тялото на жертва нормално тежи към 640 грама.

" Те разтоварват контейнерите и след час и половина започваме. Плъзгаме телата на тези почтени дами и деца в асансьора, който ги вкарва в пещта "

Преди да зарови записките си, Наджари написал увод на немски, полски и френски, в които се обръща към индивида, който откри ръкописа с молба да го съобщи на гръцкото посолство на името на неговия другар Димитрос Стефанидис.



Марсел Наджар е гръцки евреин и очевидец на обезвереното въстание на членовете на Sonderkommando под управлението на руските военнопленници, които се пробвали да взривят минимум един от петте крематориуми, употребявайки откраднати взривни субстанции. Бунтът е сподавен от нацистите и защото Наджар не бил измежду участниците, той оцелява. Също по този начин, той е оживял по знамение и последвалото депортиране в Маутхаузен - лагер в Австрия, - когато Третия райх се срутва. Наджари е умрял през 1971 година, девет години преди бележките му да бъдат открити.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР