Разказ за алкохол и политика с маркер 7 април.Това е

...
Разказ за алкохол и политика с маркер 7 април.Това е
Коментари Харесай

Истории зад датата: Разказ за алкохол и политика на 7 април

Разказ за алкохол и политика с маркер 7 април.

Това е дата, която преди 88 години била щедро полята с бира. Причината е решението на американския президент Франклин Рузвелт да анулира сухия режим и да разреши потреблението на кехлибарената напитка със наличие под 3,3% алкохол.

Иначе - предисторията и пресушаването на американските бъчви: през януари 1920 година в Съединени американски щати влиза в действие 18-тата корекция на Конституцията, с която в страната се вкарва „ изсъхнал режим “. С нея се не разрешава производството и продажбата на питиета с алкохолно наличие над 1 градус.

Големият въпрос – за какво е въведена възбраната? Най-колоритното пояснение дава американският историк и публицист Пол Джонсън. Той разказва в книга възбраната като резултат на „ обичайна злоба на селяндурите от Средния запад, които постоянно са завиждали на жителите, че пият вино и отлежало уиски, до момента в който те самите са принудени да лочат сурова царевична ракия “.

Безсмислието на тази възбрана, влезнала в действие през януари 1920 година, личи незабавно.

В страната се основава същинска незаконна промишленост за произвеждане на алкохол. В същото време спиртните питиета се внасят контрабандно през границите с Мексико, Канада и по море от Карибските острови. По улиците на американските градове мафиотите водят кървави борби за преразпределяне на териториите, а загубите за хазната просто не подлежат на пресмятане.

И по този начин – до 1933 година, когато Рузвелт осъзнава вредата от сухия режим и анулира поправката. Американците му връщат жеста – изпращат го още три пъти в Белия дом и по този начин чак до 1944 година.

Една значима институция и свързаната с нея абревиатура се ражда на днешния ден. Световната здравна организация – име, което от пролетта на 2020 година чуваме доста постоянно, а решенията й стават мотив за смяна в здравната политика на стотици страни.

Връщаме се обаче към самото начало - СЗО е учредена през 1948 година година в Женева като част от работата на Обединените народи.

Още след края на Втората международна война членовете на ОН разискват потребността от здравен съюз, който да съгласува напъните на обособените страни в битката с най-опасните заболявания. Това е една от най-мащабните медицински институции, нареждаща се по значителност до Червения кръст и Световната лекарска асоциация.

Мисията на СЗО е да ограничи епидемиите и да работи за възстановяване на публичното здраве. Благодарение на напъните на членуващите в нея медици, заболяването едра шарка на процедура изчезва от света.

Днес СЗО има друга значима задача - битката с дейната пандемия. Институцията обаче загуби част от своята добра известност откакто за година съумя да утежни връзките си със Съединени американски щати, довери се на китайската версия за произхода на COVID-19 и няколко пъти обърка хората с рекомендациите би трябвало или не би трябвало да носим защитни маски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР