Разходка до най-старото дърво във Варна и едно от най-възрастните

...
Разходка до най-старото дърво във Варна и едно от най-възрастните
Коментари Харесай

Ентусиасти организират разходка до най-старото дърво във Варна

Разходка до най-старото дърво във Варна и едно от най-възрастните у нас, провеждат запалянковци тази събота от 11:00 часа. Мястото на срещата е входът на някогашната фабрика " Първи май " в квартал " Аспарухово ", където се намира и чинарът на над 1000 години. Затова оповестяват в обществените мрежи, научи Moreto.net.

" Идеята на това събитие е да заведем хората, които нямат никаква визия, че на територията на квартала е може би едно от най-старите дървета в България. Другата причина е, че ние аспаруховци желаеме да се убедим, че то не е засегнато по никакъв метод и положението му е такова, каквото е било през вековете. Надяваме се времето да е удобно за тази къса разходка и да ви е забавно ", пишат уредниците.

Дървото е вписано като най-старото във Варна в регистъра на вековните дървета в България, който се поддържа от Изпълнителната организация по околната среда и водите. То е представител на типа Западен чинар и е с обиколка на ствола близо 9 метра и височина 18 метра. В предишното мястото към дървото е било поляна, около която минавал остарелият път за местностите Кьошк баглар и Карантината.

Една от легендите за старинното дърво споделя, че то лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, компактно опрял тил в дънера.

Друга легенда е обвързвана с създателя на Българската страна. Според нея точно на това дърво хан Аспарух е връзвал коня си и е почивал под дълбоката му сянка. Чинарът направил усещане и на чешките археолози - братя Шкорпил, които загатват за него в свои мемоари.

Вековното дърво е оповестено за естествен монумент през март 1969 година /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР