Разходите за отбрана по света достигнаха близо 2 трилиона долара

...
Разходите за отбрана по света достигнаха близо 2 трилиона долара
Коментари Харесай

Близо 2 трилиона долара достигнаха разходите за отбрана по света

Разходите за защита по света доближиха близо 2 трилиона $ през предходната 2020 година Това е растеж от 2.6% на годишна база, сочат най-новите данни на организацията Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Близо 40% от общата сума изхарчена за защита от държавните управления по света се пада на Съединени американски щати, който са отделили 778.2 милиарда $ по това перо през 2020 година Като цяло 62% от общата сума се образува от едвам 5 страни: Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия и Англия.

Военните разноски на България са намалели с 42% на годишна база, достигайки до сумата от 1.24 милиарда $ през 2020 година Това се равнява на 1.8% от Брутният вътрешен продукт на страната за предходната година. През 2019 година българският бюджет за защита доближаваше 2.1 милиарда $ или 3.1% от Брутният вътрешен продукт на страната, заради договорката за придобиване на изтребителите F-16.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През идващите години Германия ще би трябвало фрапантно да увели...

Общите разноски за защита по света нарастват с 2.6% в година, в която международната стопанска система записа намаляване от 4.4%, главно поради COVID-19 пандемията. Това усили каузи на този тип разходи по отношение на Брутният вътрешен продукт на страните, вследствие на което междинният бюджет за защита по света набъбна до 2.4% през 2020 година, по отношение на 2.2% през 2019 година Увеличението е най-сериозно от финансовата рецесия през 2009 година насам, регистрират от SIPRI.

Въпреки, че разноските за защита нарастват по света, някои страни са свили бюджетите по това перо с цел да посрещнат отрицателните последствия от пандемията. Пример за сходно държание са Чили и Южна Корея. Страни като Бразилия и Русия също са понижили военните разноски по отношение на първичните си бюджети за 2020 година

" Можем да кажем с известна сигурност, че пандемията не е оказала доста въздействие върху световните разноски за защита през 2020 година ", разяснява Лопес да Силва, откривател в института.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Материал на Хатем Базиан, в. „ Сабах “. Превод: БГНЕС Светът е привързан към оръжия, в...

Съединени американски щати са отделили 778 милиарда $ за бюджета си за защита през 2020 година, което е растеж от 4.4% по отношение на миналата година. Това е трета поредна година на напредък на щатските разноски за война. По думите на Александра Маркщайнер, откривател от SIPRI, нарастването на разноските за защита на Съединени американски щати се дължат на вложения в изследванията и разработките, както и на няколко дълготрайни плана, като рационализация на нуклеарния боеприпас и огромни доставки на оръжие.

Китай е страната с вторите най-високи разноски за защита през 2020 година, достигайки до сумата от 252 милиарда $. Това е растеж от 1.9% на годишна база и скок от 76% по отношение на 2011 година. Военните разноски на страната набъбват за 26-та поредна година, което е най-дългата серия на напредък от всички страни попаднали в изследването.

Почти всички членове на НАТО регистрират растеж в разноските за защита през 2020 година. Дванадесет страни от алианса са похарчили 2% или повече по отношение на Брутният вътрешен продукт през предходната година. За съпоставяне, през 2019 година 9 страни бяха вдигнали разноските до равнище от 2% от Брутният вътрешен продукт или повече. Франция, която е осма в света по най-големи военни разходи, подвига разноските за защита над 2% за първи път от 2009 година

Според Лопес да Силва, това, че от ден на ден членове на НАТО са вдигнали разноските над 2% от Брутният вътрешен продукт се дължи по-скоро на свиването на националните стопански системи вследствие на COVID-19 пандемията, в сравнение с нещо друго.

Разходите за защита на Русия се усилват с 2.5% през 2020 година до общата сума от 61.7 милиарда $ или към 12 пъти по-малко по отношение на Съединени американски щати. Въпреки това покачване, парите дадени по това перо са действително с 6.6% по-малко по отношение на първичната сума, която бе заложена в бюджета на страната за предходната година.

Англия е отделила 59.2 милиарда $, което я прави пета в света по военни разноски през 2020 година Това е растеж от 2.9% на годишна база, само че по отношение на 2011 година сумата понижава с 4.2%. Германия е нараснала разноските си за защита с 5.2% до 52.8 милиарда $, което я прави седма в тази самобитна ранглиста. Спрямо 2011 година обаче, парите за война скачат с цели 28%. Разходите за защита нарастват приблизително с 4% в Европа през 2020 година

Най-големите разноски за война в Азия и Океания се падат на Китай (252 милиарда долара), Индия (72.9 милиарда долара), Япония (49.1 милиарда долара), Южна Корея (45.7 милиарда долара) и Австралия (27.5 милиарда долара). Разходите в Южна Америка понижават с 2.1% до общо 43.5 милиарда $ през 2020 година Понижението се дължи значително на Бразилия, която понижи разноските за защита с 3.1% през предходната година.

На Балканите водачи по военни разноски са Румъния (5.7 милиарда долара), Гърция (5.3 милиарда долара), България (1.24 милиарда долара), Сърбия (1.1 милиарда долара) и Хърватия (1 милиарда долара).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР