Разходите на британската монархия се покриват основно от Crown Estate

...
Разходите на британската монархия се покриват основно от Crown Estate
Коментари Харесай

Колко богат е крал Чарлз и в окаяно състояние ли е Бъкингамският дворец

Разходите на английската монархия се покриват главно от Crown Estate - компанията, която дава отговор за ръководството на кралските парцели. Това са парцелите, които принадлежат на монархията като институция, а не персонално на монарха, и които носят забележителна облага. Сред тях са земи и здания като да вземем за пример най-скъпата част от " Риджънт Стрийт " в сърцето на Лондон, само че и офшорни вятърни паркове, сбирки от картини и търговски центрове. Общата стойност на имуществото се прави оценка на над 17 милиарда евро.

Обичайно 15 % от облагата на Crown Estate са за монарха, което се равнява на към 50 милиона евро годишно. С тази сума се финансират личният състав, пътуванията и поддръжката на дворците, както и обзавеждането, което монархът употребява. 15-процентната ставка беше увеличена на 25 на 100 през 2017 година година, което сега се равнява на съвсем 100 милиона евро. Това огромно краткотрайно нарастване ще се употребява за ремонта на Бъкингамския замък. Ако се има вяра на отчета на английското държавно управление за положението на двореца, то е окаяно: в някои от 775-те стаи имало кофи, които да събират течащата от тавана вода. В продължение на 60 години е правено прекомерно малко за поддръжката и в този момент следва работа, която ще продължи 10 години и ще коства към 430 милиона евро - обезпечени от Crown Estate.

Електрическата апаратура е остаряла, отоплението би трябвало незабавно да се подмени, както и тръбите, в противоположен случай има сериозен риск от пожар и наводняване, споделя държавното управление. Освен по линия на Crown Estate английското кралско семейство получава приходи от две кралски херцогства, които може да ръководи единствено и чиито облаги постъпват непосредствено при него: Корнуол и Ланкастър. През последните десетилетия Чарлз е построил доста сполучлив бизнес в Корнуол, който под марката " Duchy Organic " продава биологични артикули в огромната английска верига супермаркети " Waitrose ". През 90-те години на предишния век компанията стартира да създава овесени бисквити, тогава имаше годишен оборот от към един милион паунда.

Сега под тази марка се продава какво ли не - от грозде до сладолед, от наденички до памучни чорапи. Миналата година брутната облага е възлизала на 23 милиона паунда, написа DW. Сега обаче херцогството ще премине към идващия правоприемник на трона, т.е. към принц Уилям. В подмяна Чарлз наследява от майка си кралското херцогство Ланкастър. През последната финансова година то е осъществило облага от към 24 милиона паунда. Ланкастър обаче финансира и други членове на кралското семейство. Печалбата и от двете херцогства се полза с налози, само че пък Чарлз е освободен от един различен налог - налог завещание. Това се дължи на съглашение, реализирано с държавното управление на Джон Мейджър през 1993 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР