Разходите на американските потребителите отбелязаха през септември най-солиден ръст от

...
Разходите на американските потребителите отбелязаха през септември най-солиден ръст от
Коментари Харесай

Здрав скок на потребителските разходи в САЩ през септември



Разходите на американските потребителите означиха през септември най-солиден растеж от повече от 8 години насам, частично заради обстоятелството, че редица семейства в щатите Тексас и Флорида трябваше да заменят техните моторни транспортни средства и други артикули за дълготрайна приложимост, които бяха съществено развалени от наводненията, породени от ураганите " Харви " и " Ирма ".

Според отчет на Департамента по търговия, потребителските разноски, формиращи повече от две трети от икономическата интензивност в Съединени американски щати, набъбнаха през септември с 1,0% на месечна база след болнав напредък с 0,1% през август и осредни упования на финансовите пазари за напредък с 0,8 на 100. Това съставлява най-солиден растеж на потребителските разноски от август 2009-а година насам. Реалните разноски, отчитайки измененията в цените (инфлацията), пък набъбнаха на месечна база с 0,6% след намаляване с 0,1% през август.

Търговският департамент уточни, че септемврийските данни отразяват резултата от ураганите " Харви " и " Ирма ", само че добави, че не може да бъде несъмнено точното общо въздействие на двете естествени бедствия върху потребителските разноски и доходи при започване на есента.

Солидното повишение на разноските на семействата през септември се дължеше в огромна степен на повишените покупки на моторни транспортни средства, защото най-вероятно водачите от Тексас и Флорида бяха принудени да подменят автомобилния си парк, откакто " Ирма " и " Харви " предизвикаха огромни наводнения, когато удариха двата щата в края на август и през септември. Разходите за дълготрайни артикули, като коли, набъбнаха през предишния месец с цели 3,2%, до момента в който разноските в областта на услугите се покачиха с 0,5 на 100. През септември потребителите в Съединени американски щати също по този начин изхарчиха повече средства за домашен комунални услуги, както и за бензин предвид на внезапното повишаване на автомобилното гориво през посочения интервал.

В същото време персоналните приходи, включващи приходи от заплата и от други източници, се усилиха предстоящо с 0,4%, откакто през август те се покачиха с 0,2 на 100.

Нивото на пестеливост пък се намали през септември до 3,1% от 3,6% месец по-рано, достигайки най-ниско равнище от декември 2007-а година, демонстрират данните на комерсиалния департамент.

Департаментът по труда показа и данни, съгласно които ценовият показател на персоналните потребителски разноски (PCE индекс) се увеличи през септември с 0,4% на месечна база и набъбна с 1,6% по отношение на година по-рано (след покачване с 1,4% през август). Основният ценови показател (основният PCE показател, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи деликатно от Фед като мерило за инфлацията, обаче се увеличи на месечна база с едвам 0,1% (след покачване с 0,1% и през предходния месец) и на годишна база с едвам 1,3% (негово най-слабо движение на напредък от декември 2015-а година).

Трябва да се има поради, че целевото равнище на Фед е за годишна инфлация от 2 на 100, като ценовият PCE показател доближи и даже леко надвиши това значимо равнище при започване на 2017-а година за пръв път от близо пет години насам (през февруари, когато се увеличи с 2,1%), след което обаче последва трайно закъснение на неговия напредък към района 1,5% - 1,3%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР