Разхлабват антиковид мерките у нас. Изненадващо премиерът и здравните власти

...
Разхлабват антиковид мерките у нас. Изненадващо премиерът и здравните власти
Коментари Харесай

Разхлабват антиковид мерките у нас

Разхлабват антиковид ограниченията у нас. Изненадващо министър председателят и здравните управляващи оповестиха, че рестриктивните мерки, свързани със зеления документ, ще отпаднат поетапно до 20 март.

Първата стъпка ще бъде направена след броени дни. От 24 февруари клиенти и гости на заведения, кина, театри, музеи, галерии и други публични мeста ще могат да влизат без документ, след решение на управата на съответния обект. Сертификатът обаче остава наложителен за личния състав. От четвъртък в езикови школи и центрове за социална поддръжка ще се позволяват по 12 гости.

От 5 март, без значение от желанието на управата, зеленият документ отпада за клиентите. Смесването на паралелки в учебните заведения ще бъде позволено, а езиковите школи ще работят с безграничен брой гости при съблюдаване на отдалеченост. Пристигащите у нас обаче ще се позволяват единствено със документ за имунизация, преболедуване или негативен тест.

На 20 март зеления документ отпада и за личния състав на всички публични места. Студентите се връщат в университетите присъствено, без документ.



Почти месец откакто оповестиха, че зеленият документ у нас ще отпадне при 60% имунизирано население и 5% претовареност на интензивните кревати, държавното управление взе ново решение.

" Някъде към 20 март ще е допустимо да прекратим всички ограничавания, произлизащи от зеления документ и той да остане настоящ, само в европейския правилник за пътешестване ", сподели министър председателят Кирил Петков.

Кривата на заболеваемостта върви надолу.

" За изтеклата седмица спадът в заболеваемостта е 24.8%. След 2 години ограничавания, компликации, стълкновение с какви ли не проблеми, идва моментът, в който мажем да кажем, че нещата вървят към добре ", сподели доцент Ангел Кунчев- основен държавен здравен контрольор.

Прогнозите са, че скоро всичките пет района, на които е разграничена страната ще влязат в зелената зона, съобщи министър председателят Петков. Още на 24 февруари на публични места ще може да се влиза без документ, в случай че управата им позволи.

" Държавата по време на ограничаващите ограничения не даде нужната помощ, с цел да може да се възстановим. Поради тази причина оптимално ще се възползваме от това да нямаме зелени документи и да не ограничаваме достъпа до ресторанта ", сподели Светлана Спасова - притежател на верига заведения в Бургас

За работещите в кина, театри, музеи и заведения зелен документ ще се изисква до 20 март. А от 5 март, без значение от желанието на притежателя, документ от клиенти и гости няма да се изисква. Променят се и разпоредбите за влизане в страната.

" Човек притежаващ документ без значение дали за имунизация, преболедуване или тест, може да влиза гладко, от която и да е страна в света, без каквито и да било ограничаващи ограничения в страната. Не по-важно за туристическата промишленост ", сподели доцент Кунчев.

След 20 март зелен документ у нас няма да се изисква нито от чиновници, нито от гости.

До какъв брой това решение е обвързвано с идния митинг на " Възраждане "?

" В никакъв случай не мога да кажа, че това е обвързвано с митинга на " Възраждане " ", сподели здравният министър Асена Сербезова.

От " Възраждане " оповестиха, че приветстват решението на държавното управление, само че обявиха, че митинг в сряда ще има, тъй като периодите за отпадане на документа били незадоволителни. Здравните управляващи не споделиха по кое време ще отпадне тестването на учениците и обявиха, че на този стадий отпадане на на носенето на маски на закрито не се разисква.

Сербезова не отговори какъв % от българите са имунизирани против ковид към днешна дата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР