Разгромът на ГЕРБ в София се вижда не само от

...
Разгромът на ГЕРБ в София се вижда не само от
Коментари Харесай

ГЕРБ е на път да загуби и районите на София: Кандидатите на ПП-ДБ-СС водят в 18 столични общини

Разгромът на ГЕРБ в София се вижда освен от обстоятелството, че претендентът за кмет на партията Антон Хекимян не съумя да се класира за балотаж в другояче синята София, само че и от това, че партията изостава в съвсем всички районни общини. От общо 24 региона, единствено един ГЕРБ може да вземе от първи тур - Панчарево. В други пет общини претендентите на до неотдавна ръководещите са преди всичко, само че там те ще излязат на балотажи против от ПП-ДБ и " Спаси София ". Обединението пък господства в останалите осемнадесет региона на Столичната община, задминавайки и съперниците от Българска социалистическа партия. Това излиза наяве от данните на Централната изборна комисия при близо 50% обработени протоколи. (При 65% обработени съотношенията остават същите- бел.ред.)
Райони, подготвени за смяна
Особено усещане прави разбиването на хегемонията на ГЕРБ в региони като " Красна поляна ", " Искър ", " Възраждане ", които са ръководени от партията на Борисов повече от 16 години. На кантар е и " Люлин ", където претендентът на ПП-ДБ е наедно с този на ГЕРБ.

Партията на Борисов води доста в Банкя и Нови Искър (с над 40%), забележителна преднина има и в регионите " Връбница " (над 30%) и " Надежда " (32.6%). Във всички тях ще има обаче балотажи, като се изключи " Панчарево ", където Емилия Алексиева води с над 50%.

Силно е представянето на обединяване ПП-ДБ-СС ( " Спаси София) в регионите, ръководени до момента от " Демократична България " , където бяха издигнати същите претенденти. Най-високият резултат е в " Средец " , където Трайчо Трайков е на път да завоюва на първи тур с 54%, а разликата с претендента от ГЕРБ, който е втори, е близо 40%. Възможно е балотаж да няма и в " Триадица ", където Димитър Божилов има малко над 50%.
Реклама
В " Лозенец " Константин Павлов-Комитата е спечелил над 40% от гласовете, в " Слатина " Георги Илиев е с над 45%, сходно и на доктор Делян Георгиев в " Изгрев ". Той беше кандидатура на Българска социалистическа партия на предишните избори, само че след това беше отхвърлен от партията, след което на тези избори се яви от квотата на " Спаси София " в обединяването. В " Овча купел " досегашният претендент Ангел Стефанов печели над 30% от гласовете или двойно повече от претендента на ГЕРБ.
В регион " Красна поляна " е кв. " Факултета ", където постоянно има проблеми със замърсяването на въздуха Фотограф: Георги Кожухаров
Друг извод от резултатите дотук е, че гласоподавателите явно не припознават ролята на районните кметове като толкоз значима - има региони, в които гласувалите с третата допустима бюлетина - за районни кметове, са под хиляда души, а всеобщо в регионите за водещия претендент гласоподават сред хиляда и три хиляди души. (виж повече за пълномощията на районните кметове в карето долу).

Повече за претендентите за районни кметове можете да прочетете и в текста.

Реклама Силно показване и на нови лица от ПП-ДБ
Освен познатите районни кметове от Демократична България, в този момент издигнати дружно с Политическа партия и " Спаси София ", и печелещи безапелационно още на първи тур, има и нови лица, които бележат обилни резултати. Те са на непознати до неотдавна лица и преднината им е впечатляваща на фона на добре познатите претенденти. Това приказва, че в доста региони хората желаят да видят смяна и са изтощени от модела, настоящ до момента. Такива образци са " Младост ", където претендента на ПП-ДБ-СС Ивайло Кукурин печели 35.6% на първи тур, както и в " Оборище ", където Георги Кузмов взима 44%, и във " Витоша ", където Зарко Клинков е с над 35%.

Любопитен е резултатът и в " Красна поляна ", където претендентът на ПП-ДБ-СС Димитър Петров води с 5% пред Иван Чакъров от ГЕРБ, който се кандидатира за пети мандат. Има късмет той даже да остане трети, след претендента на Българска социалистическа партия, който е с доста непосредствен резултат. Във " Възраждане " също има разбъркване - Станислав Илиев от ПП-ДБ води доста и пред дългогодишния кмет Савина Савова, считана за един от най-успешните районни кметове от ГЕРБ. За всички други общини разликата с претендентите на ГЕРБ остава дребна и ще се взема решение на балотаж тази неделя , дружно с гласуването за кмет на Столичната община.
И едва за Българска социалистическа партия
За разлика от мощното показване при кандидатурата за кмет на Българска социалистическа партия - Ваня Григорова, няма нито един претендент за областен кмет от Българска социалистическа партия и другите леви партии, който да се е класирал преди всичко в 24-те общини.

На балотажи отиват двама самостоятелни претенденти - досегашният областен кмет на " Студенстки " Петко Горанов (преди от ДБ), който не беше повдигнат от партията за втори мандат, против новия претендент на ПП-ДБ-СС Еней Енчев, водещ го с десетина % все още. Владислав Владимиров ще се състезава против Даниела Райчева от ГЕРБ за " Нови Искър ", като тя е събрала близо двойно повече гласовете от него към този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР