Разград. Петото поред Национално ученическо състезание по Митнически и данъчен

...
Разград. Петото поред Национално ученическо състезание по Митнически и данъчен
Коментари Харесай

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов проведе национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол” в Разград

Разград. Петото подред Национално ученическо съревнование по „ Митнически и данъчен надзор ” бе извършено в гр. Разград с хазаин Професионалната гимназия по стопанска система „ Робер Шуман ” в града. Организатор на мероприятието бе катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” към Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “ – Свищов, подкрепена от Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, оповестиха от висшето образователно заведение . В конкуренцията се включиха общо 50 възпитаници от учебното заведение – хазаин и от Варненската комерсиална гимназия „ Георги Стойков Раковски ”.
При разкриване на надпреварата одобрение към участниците насочи доцент доктор Момчил Антов, представител на катедрата – уредник. Той моли към средношколците да покажат добитите от тях познания и да показват такива умения и креативност при решение на спортния проблем, с които оптимално да затруднят журито при установяване на най-хубавите. Доц. Антов благодари на домакините за основаната организация и обезпечени условия за осъществяване на националното съревнование. От страна на Стопанска академия, специфичен посетител на надпреварата бе доцент доктор Силвия Костова, която присъстваше както в качеството си на теоретичен секретар на катедрата – уредник, по този начин и като ученик на учебното заведение – хазаин. При обръщението си към учениците тя не скри вълнението си от обстоятелството, че още веднъж се завръща в обичаното си учебно заведение и пожела триумф на всички участници.
Участващите в ученическата конкуренция бяха разпределени в 17 тима, образувани на инцидентен принцип, като във всеки тим имаше средношколци и от двете учебни заведения. Доц. Антов обясни регламента и квалифицирания за надпреварата проблем, а в качеството на ментори на ученическите екипи бяха четирима студента от 4-ти курс на компетентност „ Стопански и финансов надзор ” в свищовската академия – Гергана Бауренска, Ивана Димова, Никита Йорданов и Георги Георгиев.
Учениците бяха сложени в работна среда, оптимално близка до действителната, и се превъплътиха в функциите на митнически и данъчни инспектори. Според заданието, те трябваше да създадат инспекция на осъществени външнотърговски покупко-продажби от страна на съответна българска компания. Въз основа на подхванатите от тях контролни дейности, екипите откриха редица несъответствия в завършените документи, като част от тях класифицираха като механически неточности, а останалите като нарушавания на митническото или данъчното законодателство, за които дефинираха типа и размерите на наложените административни наказания на проверяваната компания. Състезателните задачи бяха тествани от университетските преподаватели доцент доктор Момчил Антов и гл. ас. доктор Жельо Желев. Най-добре представилите се три тима бяха наградени, както следва:
Специална премия на Ректора на Стопанска академия „ Д. А. Ценов “
Димитър Димитров Донев, ВТГ – Варна, 12 клас
Севда Сунай Али, ПГИ – Разград, 12 клас
Емрен Хасанов Кърмъзов, ПГИ – Разград, 11 клас
Специална премия на катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност “ при СА „ Д. А. Ценов “
Светлозар Веселинов Добрев, ВТГ – Варна, 12 клас
Сена Сенай Бейнаби, ПГИ – Разград, 11 клас
Виктория Маринова Иванова, ПГИ – Разград, 10 клас
Специална премия на Националната организация на митническите сътрудници (НОМА)
Стоян Иванов Велев, ВТГ – Варна, 12 клас
Бирсен Хаяти Басри, ПГИ – Разград, 11 клас
Арзу Гюнер Таиб, ПГИ – Разград, 10 клас
Общото усещане, което показа журито бе, че образованието и подготовката на учениците по митнически и данъчен надзор е на високо равнище, което е причина за бъдещото им положително професионално развиване в региона на финансовия надзор. Състезанието бе почетено и от Здравко Сираков, зам.-началник на Митническо бюро Разград, който срещна в резюме учениците с провокациите на специалността митнически контрольор. Акцентирайки на нуждата от млади и добре готови фрагменти в системата на митническата администрация, той насочи зов към средношколците да повярват в своите благоприятни условия и да продължат образованието си в региона на митническия и данъчния надзор.
След награждаването на спечелилите доцент доктор Силвия Костова показа пред всички участници просветителното портфолио на Стопанска академия. Говорейки за методите и периодите за кандидатстване в свищовското висше учебно заведение, тя акцентира, че с получения от надпреварата документ всеки възпитаник от 12-ти и 11-ти клас може да бъде признат за студент по първа мечтана компетентност в постоянна форма на образование.
В рамките на надпреварата се организира и работна среща сред учителите от двете междинни учебни заведения, преподаващи митнически и данъчен надзор, и присъстващите преподаватели от Стопанска академия. На нея бяха разисквани съответни въпроси по отношение на образователните стратегии и проекти на преподаваните в профилираните гимназии дисциплини от това направление, както и бъдещи благоприятни условия за съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР