Разговорите започнаха след неуспешен опит за избор на председател, ползвахме

...
Разговорите започнаха след неуспешен опит за избор на председател, ползвахме
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да подкрепим кандидатурата на Рашидов за председател на НС

" Разговорите започнаха след несполучлив опит за избор на ръководител, ползвахме европейска процедура за ротационно председателство. Предложихме на другите партии също да търсят други разновидности. Ако има по-добър вид, дано бъде той.

На всеки два месеца ръководителят ще подава оставка и на негово място ще се избира различен при ротационното предложение за ръководител на Народно събрание. Ако се внесе бюджет от служебното държавно управление, процедурата по приемането му лишава сред 4 и 6 седмици, което значи, че Народното събрание ще работи доникъде на юни ".

Това сподели Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната " пред Българска национална телевизия.

Политическо време ще бъде належащо - по този начин Василев отговори на въпрос дали чака президентът Радев да бави връчването на мандатите. " Нужно е време да се стиковат законодателните начинания ", разяснява още Василев.

" На срещата с ГЕРБ-СДС тонът през днешния ден не бе изострен, той беше опит за намиране на решение за ръководител на Народното събрание. Трябва да има ясна законодателна стратегия – какви закони и в какъв ред да се одобряват - в случай че това не се случи, няма по какъв начин да има избор за ръководител. От на следващия ден ще проработят контактни групи, в които да се посочи по какъв начин ще се извършат законодателните цели “, разясни Василев, след което означи, че Вежди Рашидов не е кандидатура, която биха подкрепили за ръководител на Народно събрание.

„ Нашето предложение за ръководител ще бъде Никола Минчев. Не е въпроса ние да отстъпим от ротационното предложение. В момента има две оферти, те не събраха поддръжка – Българска социалистическа партия и Възраждане също не поддържаха Желязков, както и кандидатурата на Петров. През април месец 2021 година ГЕРБ бяха спечелили изборите, ръководителят бе от Има Такъв Народ, тъй че не постоянно първата политическа мощ избира ръководител на законодателната власт “, напомни Асен Василев.

Имаме ясно решение на народен съвет – няма да подкрепим държавно управление от ГЕРБ. ГЕРБ има опция да набере болшинство от други парламентарни сили, има първи, втори, трети мандат. Ние се опитваме да създадем, тъй че Народното събрание да одобри незабавни закони, както и тези по ПВУ “, сподели съпредседателят на Политическа партия.

Василев посочи, че парламентарната група на ПП-ДБ е единна и не вижда проблеми в посока на единодушие сред Демократична България и ГЕРБ. „ Ние не издигнахме претендент за ръководител на Народно събрание, гласувахме „ въздържали се “, не пречим на процедурата, казусът е, че ГЕРБ не е събрала нужната поддръжка. Ползваме европейския опит, по тази причина се опитваме да сме градивни – ротацията подсигурява резистентност в тази обстановка “, съобщи още той.

„ Ние имаме проект, единствено че изборите сложиха друга партия преди всичко – те би трябвало да се опитат да осъществят своя проект, в случай че това не се случи тогава мандата се дава на вторите и те пробват. Днес се видя, че има огромен разлом в страната- групи, които се ненавиждат и това не стартира с Политическа партия, а с митингите през 2020 година Парламентът е отражение на българското общество “.

" С тези диалози, които в този момент текат, се цели законодателните цели да бъдат стиковани сред партиите и да се одобряват тези съответни закони – това е проект. Ние имаме доста ясно решение по отношение на поддръжка за кабинет, изпълняваме си обещанието. Еврозоната, Шенген, ПВУ, правосъдната промяна - дано се обединим, че това са целите, законите, това е времевата рамка, в която да се случат нещата, тогава ще си осъществим обещанията в нашата предизборна акция “, изясни Василев.

Той сподели, че постоянното държавно управление е паднало поради отхвърли да се случат корупционни практики в пътното строителство. Относно обединяването сред Политическа партия и Демократична България, то беше ясно, че 10% от Политическа партия и 20% от гласоподавателите на Демократична България не харесват обединението, тази коалиция обаче даде опция да се превърнем в европейска страна, тъй че нейното сформиране си заслужаваше “, счита Василев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР