Разговорите са шанс да се оцени новия политически пейзаж и

...
Разговорите са шанс да се оцени новия политически пейзаж и
Коментари Харесай

„Игра на тронове“ за поста председател на Еврокимисията

Разговорите са късмет да се оцени новия политически пейзаж и да се прегледат претендентите за най-престижните работни места в Европейски Съюз. Лидерите на Франция и Германия към този момент предложиха разнообразни персони да поемат основната роля на ръководител на Европейската комисия, оповестява БГНЕС.

Гласуването сподели, че огромните центристки блокове губят своето болшинство за първи път.

Всички националисти, либерали и зелените се утвърдиха, правейки Европейски Съюз по-фрагментиран и отдалечавайки опциите за консенсус.

В договарянията, които могат да лишават месеци взе участие и английският министър председател Тереза Мей, само че източници от Брюксел са удостоверили пред медиите, че не е имало диалози за Брекзит.

Кой ще поеме ръководството на Комисията?

Прекалено рано е да се каже. Преговорите евентуално ще бъдат дълги и сложни, като към този момент се спрягат имената на няколко претенденти.

Ролята на ръководителя на Комисията, органът, който ползва разпоредбите на Европейски Съюз и изготвя законодателство на Европейски Съюз, понастоящем се извършва от Жан-Клод Юнкер, който е в края на петгодишния си мандат.

През 2014 година Юнкер бе определен да оглави Комисията като претендент на Европейската национална партия (ЕНП), откакто ЕНП тогава завоюва болшинство в изборите.

Но в този момент предизвикването е доста по-голямо за претендента на ЕНП Манфред Вебер – немец – откакто блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места.

Пристигайки в Брюксел, Меркел сподели, че “разбира се” поддържа Вебер, защото нейната партия е една от групите в ЕНП.

Френският президент Еманюел Макрон даже не загатна Вебер като вероятен претендент, вместо това уточни основния договарящ за Брекзит Мишел Барние, който е французин, датския либерал Маргрете Вестагер и холандския левоцентристски претендент Франс Тимерманс, с аргументацията, че те имат „ верните умения”.

Франс Тимерманс съпостави процеса на номинация за ръководител на Европейска комисия с бруталната телевизионна фантастична драма “Игра на тронове”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР