Разговорите под сурдинка за това, че шефът на ВСУ Валерий

...
Разговорите под сурдинка за това, че шефът на ВСУ Валерий
Коментари Харесай

Западът създава политик за поста на Зеленски

Разговорите под сурдинка за това, че шефът на ВСУ Валерий Залужни ще кандидатства за мястото на Зеленски, най-сетне получиха известно удостоверение в Украйна. Кой и за какво хвърли тази концепция в общественото пространство и какви са връзките сред Запада и водача на режима в Киев?

Американците съумяха да изградят в Украйна идеална скица за съдействие сред военните и гражданските управляващи: за военния съставен елемент дава отговор ръководителят на ВСУ Валерий Залужни, за политическия - президентът Владимир Зеленски, за икономическия - министър-председателят Денис Шмигал. Последният няма политически упоритости и се управлява от еднопартийно болшинство във Върховната Рада.

Зеленски и Залужни на практика не се месят в делата на другия и надлежно съвсем не влизат в спор. За вероятните им несъгласия до неотдавна се знаеше единствено на равнище клюки. Вярно е, че тези клюки бяха опровергани от украински източници, което загатва, че те не са изцяло безпочвени.

Но с наближаването на президентските избори в Украйна, които би трябвало да се проведат на 31 март 2024 година, от ден на ден хора приказват за опцията Залужни да взе участие в тези избори. И това в последна сметка е директна опасност за властта на Зеленски. В Украйна за първи път заговориха за това през втората половина на предходната година - на фона на триумфа на ВСУ по време на настъплението към Харков. Тези диалози обаче имаха персонален темперамент. И едвам на 12 ноември по “Канал 5 ” военачалник Дмитрий Марченко сподели, че ще се радва, в случай че Залужни взе участие в изборите - видите ли на страната ѝ би трябвало човек с опита на военачалник Дьо Гол.

Самото изказване на Марченко наподобява като партенка. Марченко, несъмнено, е боен, само че в този момент е всекидневен човек. Освен това от 2019 година той е обект на престъпно следствие по отношение на кражба в отдела за материално обезпечаване на ВСУ. И внезапно тази персона стартира да приказва по какъв начин Залужни, видите ли, ще пребори корупцията... Иска ни се да повярваме на всяка дума, само че нещо пречи.

Освен това Марченко е обвързван с Петро Порошенко (той заплати гаранция за него след ареста му) и се появява по “Канал 5 ”, благосъстоятелност на Петро Порошенко. Порошенко към момента счита загубата си през 2019 година за историческа случайност и се надява (между другото без никаква причина), че може да завоюва при положение на нов конфликт.

И по този начин, номинацията на Залужни нелепост ли е? Да не бързаме със заключенията. Има обстоятелства, които демонстрират усилване на позициите на генерала и ограничения, подхванати от кабинета на президента на Украйна, ориентирани към неутрализирането му.

Първо, Залужни, явно, в този момент е един от най-популярните хора в страната. Социологията по тази тематика благоразумно не се разгласява, само че частно украинските социолози правят оценка равнището на доверие в Залужни като „ повече от 50% “.

Рейтингът на Залужни надали ще бъде по-висок от този на Зеленски (той прекомерно рядко се появява в медиите), само че има огромен капацитет за напредък заради обстоятелството, че той дава отговор за защитата. И защото доста украинци са сигурни, че задачата на Русия е да завладее цяла Украйна, то защото това към момента не се е случило, това е заслуга на Залужни.

В същото време той няма същите проблеми, за които упрекват Зеленски. Например множеството гласоподаватели държат украинския президент виновен за корупцията. Залужни няма тъкмо нищо общо с това, само че сигурно не е първият или даже десетият човек.

Второ, Залужни се популяризира и се популяризира в задграничните медии. Публикации от този жанр са необичайност, само че по тази причина пък са доста значими. Особено значима роля изигра неотдавнашната поява на публикация и изявление на Залужни в лондонското списание “Економист ” („ тежката артилерия “ на западната пропаганда), в което украинският главнокомандващ признава обстоятелството на позиционна невъзможност на фронта. Не си направи политически заключения, само че те сами се навеждат... Зеленски почувства тези изводи и излезе с опровергаване - видите ли, няма задънена улица, щом Украйна получи F-16...

Между другото, този миг беше доста по-голям от изказването на Марченко, тъй като: самият президент на Украйна публично призна наличието на несъгласия (макар и към този момент единствено в оценките) сред него и главнокомандващия. За първи път обществено показва, че може да се меси в делата на армейското командване. Това беше груба неточност на политическите стратези на украинския президент – Зеленски в действителност разгласи съществуването на политическа опозиция в лицето на главнокомандващия. Това значи, че го направи равностойна политическа фигура.

Трето, против висшите украински генерали се води най-малко едно наказателно дело, обвързвано с пробива на съветските войски през февруари 2022 година в Херсонска област. Според Би-Би-Си по случая са разпитани командващият силите за защита Сергей Наев, някогашните началници на Генералния щаб на страната Виктор Муженко и Руслан Хомчак и други високопоставени военни, в това число самият главнокомандващ Залужни.

Де факто се появи още един „ проблем “ - за неуспеха на контранастъплението. Залужни беше предпазен от прекосяването си към юридическата сцена посредством публикация в “Економист ”. И като цяло опитът да бъде изправен пред правораздаването (повтаряме - той е доста известен в обществото и най-важното- в армията) ще има прекомерно съществени последствия за Зеленски. Да не приказваме за западни сътрудници, които управляват силите за сигурност на Украйна и просто няма да разрешат нещо сходно.

Въпреки това, самият опит за гонене на високопоставени военни утежнява към този момент позволената неточност с обществената полемика сред президента и главнокомандващия.

И по този начин, самият кабинет на президента на Украйна съвсем от нищото трансформира Залужни в опозиционер. Въпросът е дали Залужни се нуждае от това. Залужни в никакъв случай не е показал политически упоритости. Дори в този момент, когато президентът на Украйна му натрапва полемика, той резервира стоическо безмълвие.

Той е просто офицер. Един от дребното висши украински генерали, които не са служили отвън Украйна (въпреки че е почнал, несъмнено, в руската армия). Умерено ефикасен, умерено самостоятелен. Млад (50 години), деятелен. Не без недостатъци, несъмнено - той обича красиви девойки и ги тласка нагоре в кариерата. Но не е хващан да краде. Съдейки по разказите на хора, които го познават, той е гневен антисемит, само че не е ясно дали това се отнася за Зеленски.

Спомняме си обаче, че Владимир Зеленски също нямаше желание да става президент. Освен това той не искаше да взе участие в изборите - посредством нормално изнудване беше заставен от Игор Коломойски. Кой може да принуди Залужни да взе участие в изборите? Разбира се, не Порошенко и Марченко, а западните сътрудници, които може да имат потребност от нещо. Какво?

Доколкото може да се разбере, макар цялото „ победоносие “ на западния хайлайф (само си спомнете Шолц, който даде обещание да стартира договаряния с Путин след изтеглянето на войските от територията на Украйна), все по-голяма известност придобива концепцията за помирение при изискване за отвод от елементи от териториите на Украйна (например, публикация на пенсионирания адмирал Ставридис във авторитетната медия “Блумбърг ”). Изборите най-вероятно ще създадат украинското държавно управление по-послушно – както по въпросите на продължаването на войната, по този начин и по въпросите на съдействието със Запада (Зеленски нервира мнозина с нападателната си политика).

Ако Зеленски победи, той ще завоюва с помощта на Запада и ще бъде по-удобен в разговора. Ако Зеленски загуби, тогава ще завоюва Залужни - некомпетентен, неполитик, още веднъж подвластен от Запада.

Ами териториите? Отговорът е в думите на Марченко – военачалник Шарл дьо Гол е освен основателят на Петата република, само че и индивидът, изоставил множеството отвъдморски владения на Франция, на първо място Алжир. Между другото, Марченко въобще знае ли за това?

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР