Разговаряме с подуправителя на БНБ Нина Стоянова за предстоящите промени,

...
Разговаряме с подуправителя на БНБ Нина Стоянова за предстоящите промени,
Коментари Харесай

Нина Стоянова, БНБ: В закона за еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

Разговаряме с подуправителя на Българска народна банка Нина Стоянова за идните промени, които са направени и следва да бъдат осъществени във връзка въвеждането на еврото.

 

" Предстоят промени и във връзка с заплащанията в обществения бранш, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като активност в Националния проект за въвеждане на еврото в България ", съобщи подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова пред Епицентър.бг.

 

Акценти от изявлението:

 

- Предстоят промени във връзка с заплащанията в обществения бранш, които следва да мигрират към SEPA стандартите. 

 

- В реална среда е в деяние механизъм  за осъществяване на незабавни заплащания в левове, при който преводите се правят в границите на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието

 

- Превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматизирано и гратис в деня на въвеждане на еврото в България.

 

- В еврозакона ще бъде заложен принцип за отбрана на потребителите

 

- Очаква се въвеждането на еврото да докара до по-ниски трансакционни разноски за бизнеса и жителите

 

 

Ето и самото изявление: 

 

- Госпожо Стоянова, по какъв начин ще се трансформират платежните системи при приемането на еврото?

- След въвеждането на еврото в България всички платежни интервенции в страната, които дотогава са се изпълнявали в левове, ще стартират да се извършват в евро. Съгласно Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат през май 2022 година, операторите на платежни системи (вкл. БНБ) и доставчиците на платежни услуги в страната са ангажирани с подготовката и реализацията на нужните промени в платежната инфраструктура у нас. По отношение на заплащанията, може би най-осезаемата смяна ще бъде прекъсването на системата за брутен сетълмент в действително време в лв. (RINGS), защото тя обработва единствено левови заплащания. Всички тези заплащания, които до тогава са били обработвани от RINGS, ще преминат към обработка и сетълмент в системата за брутен сетълмент на еврозоната TARGET2, което ще наложи и някои нормативни промени у нас.

 

- Какви промени бяха направени?

- Процесите по миграция към еврови заплащания в действителност са почнали от дълго време и доста от измененията са към този момент осъществени или са в развой на осъществяване. Още от 2010 година Българска народна банка оперира народен систематичен съставен елемент в TARGET2. Това разрешава банкова общественост в страната да прави преводи в евро в страната и презгранично посредством TARGET2 и в този момент. Тази инфраструктура се добавя и от платежната система за потребителски заплащания в евро BISERA7-EUR, оперирана от „ БОРИКА “ АД, която посредством свързаността, построена с други системи в Европа, дава опция за замяна на еврови преводи с клиенти на банки от другите европейски страни.

- Какви планове бяха осъществени в тази посока?

- В допълнение, при започване на тази година бе осъществен план за миграция на потребителските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA). Така на процедура потребителските кредитни преводи в левове към този момент дават отговор на техническите и бизнес условия на стандартите за кредитните преводи в еврозоната и се извършват за по-малко от час. Друг значим план, който към този момент работи в действителна среда, е за осъществяване на незабавни заплащания в левове, при който преводите се правят в границите на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Развитието на незабавните заплащания в левове също е доста значимо за интеграцията на националните заплащания към стандартите за осъществяване на незабавни заплащания в еврозоната. Тези планове се осъществят от „ БОРИКА “ АД, с присъединяване на българската банкова общественост и със съдействието на Българска народна банка. Всички тези промени доведоха до съществено понижение на времето за осъществяване на потребителските кредитни преводи в страната, без това, единствено по себе си, да е довело до повишение на таксите за платежни интервенции за крайните консуматори.

Предстоят промени и във връзка с заплащанията в обществения бранш, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като активност в Националния проект за въвеждане на еврото в България. По тази активност се работи сега взаимно от Министерството на финансите, Българска народна банка, „ БОРИКА “ АД и банките в страната.
Всички тези промени, които са към този момент приключени или са в развой на осъществяване, са причина за една по-лесна техническа миграция към заплащания в евро при смяна на валутата на страната.

- Смяната на лв. с евро ще ни коства ли нещо на нас клиентите след приемането на еврото?

- Съгласно Националния проект за въвеждане на еврото и плана на закон за въвеждане на еврото в България (т. нар. еврозакон), превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматизирано и гратис в деня на въвеждане на еврото в България. В допълнение е планувано физическата обмяна на левови банкноти и монети за евро да става без такса за услугата за обмяна на пари в брой при банките и „ Български пощи “ ЕАД през първите шест месеца от въвеждане на еврото, а обмяната им при Българска народна банка ще бъде безвъзмездна безсрочно. В еврозакона ще бъде заложен принцип за отбрана на потребителите, с който се подсигурява, че превалутирането на цени и други стойности от лев в евро няма да сложи потребителите в по-неблагоприятно финансово състояние, в сравнение с биха били в случай че еврото не е въведено. Предвижда се и отбрана от вероятни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефикасни принадлежности за наблюдаване и надзор, за намаление на риска от увеличение на цени в следствие от въвеждането на еврото.

- Как ще се трансформират таксите на банките откакто страната се причисли към Еврозоната?

- Както към този момент показах, превалутирането на вземанията и отговорностите в евро и прекосяването към осъществяване на заплащания в евро не се чака да докара до възнаграждение на спомагателни такси от клиентите след присъединението към еврозоната. Процесът на подготовка на нужните промени и акомодации в системите и процесите, по отношение на въвеждането на еврото, към този момент е почнал съгласно Националния проект за въвеждане на еврото и дава своите позитивни резултати. В допълнение, интеграцията към платежните инфраструктури и стандарти на еврозоната ще докара до по-ефективно и бързо осъществяване на заплащанията вътре в страната и към другите европейски страни, което от своя страна следва да усъвършенства и разноските за тези услуги.
В този смисъл, въвеждането на еврото като платежно средство в България би имало безспорни преимущества във финансовата сфера. Очаква се то да докара до по-ниски трансакционни разноски за бизнеса и жителите, както и до по-пълна и всеобхватна интеграция на националните платежни системи с европейските такива.

 

Визитка:
От 29 юли 2015 година Нина Стоянова е подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “ и член на Управителния съвет на Българска народна банка. В интервала 2007-2015 Нина Стоянова е основен правист, шеф на дирекция „ Правна “ на Българска народна банка. Член на Правния комитет към Европейската система на централната банки. От 1994 година заема разнообразни длъжности в Българска народна банка. Преди това е работила в Софийски градски съд.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР