Разговаря БойчоДамянов, Виена Пр​оф. Герхард Мангот е един от най-видните европейски

...
Разговаря БойчоДамянов, Виена
Пр​оф. Герхард Мангот е един от най-видните европейски
Коментари Харесай

Проф. Герхард Мангот: Правителствата не смеят да кажат колко...

Разговаря БойчоДамянов, Виена

Пр​оф. Герхард Мангот е един от най-видните европейски специалисти по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за интернационална политика.  

- Как е гарантиран през днешния ден с газ Европейският съюз?    

-  В сегашния миг - относително добре. Всички газови складове са запълнени, само че има разлики по обособените страни. В Германия запасите стигат за два месеца, в Австрия - за четири. Най-уязвимите страни в Европейски Съюз са Германия, Австрия, Словакия, Чехия и Унгария. Тази година просто имаме шанс, че есенните температури са меки и потреблението на газ е по-ниско спрямо други години. Имаме известно съображение да предположим, че ще можем да изкараме тази зима без нормиране и режим. 

- Може ли Европа да се успокои и да отдъхне? 

- Не напълно. Ако зимата се окаже студена, упоменатите страни ще изпразнят изцяло своите ресурси и през 2023 година няма да могат да ги възстановят изцяло, защото количествата газ, които ще постъпят от Русия, ще бъдат незначителни. И този развой към този момент стартира преди три месеца. Днес постъпват единствено към 42 млн. куб.м в денонощие. Прогнозата е, че идната зима ще е студена и това количество ще бъде незадоволително, по тази причина е рано да се успокояваме. Показателно ще бъде дали ще се оправим със снабдяването през зимния интервал 2023/2024 година Тогава ще можем да теглим чертата и да създадем съответните заключения до каква степен е стабилно газоснабдяването в Европейски Съюз.

- В западните медии тази тематика не се визира.  

- За страдание, е по този начин. Постоянно се приказва, че би трябвало да търсим различни снабдители, само че изцяло отсъства честната и открита полемика, разискването на тематиката за цената, която плащаме. Колко ни коства до момента купеният газ и какъв брой повече продължаваме да плащаме спрямо ония 300-400 евро за 1000 куб.м, които плащахме на Русия допреди няколко месеца. Това е доста значителен въпрос, който би трябвало да бъде заложен на ръководещите: 

С цената на какви финансови разноски се озовахме в днешната обстановка?   

За да станат ясни действителните разноски, към платежите за доставките на газа би трябвало да прибавим и раздадените помощи на компании и семейства. И тогава държавните управления да кажат на своите жители какви спомагателни разноски сме създали, какъв брой ни е коствал отводът от съветския газ и замяната му с  различни снабдители. Но повярвайте ми, в никакъв случай нито едно европейско държавно управление няма да направи това, тъй като ще си навлече недоволството и негодуването на популацията. Но дано да погледнем нещата и в световен мащаб и да зададем още един въпрос: За сметка на кои страни Европейски Съюз получи тези количества газ? Имам поради втечнения природен газ (ВПГ), закупен на интернационалните пазари през последните месеци, освен това на доста високи цени. Това провокира редуциране на доставките на ВПГ в доста от разрастващите се страни, които не можеха да си разрешат такива високи цени и се принудиха доста да съкратят вноса, което провокира съответни сривове в разпределението и потреблението. 

- Високите цени на енергоносителите не са ли нездравословни и за самия Европейски Съюз, увеличавайки себестойността на европейската експортна продукция на интернационалните пазари?  

- При всички случаи! Нещо повече, растежът на цените на европейската продукция форсира и инфлационната серпантина. Тя неслучайно през днешния ден е към този момент толкоз висока и продължава да пораства. Това ощетява мощно популацията на Европейски Съюз и също би трябвало да се има поради, когато се прави равносметка за вредата от това, че се отказахме от съветския газ. Ако се направи справедлив и почтен разбор на всички вреди, които си причинихме, като се преориентирахме към неруски снабдители, то резултатът няма да е радостен. 

- Не стартира ли Русия да редуцира размера на подавания газ?

- Нека да създадем някои разяснения и разграничения. Русия стартира да редуцира доставките по " Северен поток 1 ", изначало с 40%, след това с 80%, само че откакто Европейски Съюз вкара по отношение на нея наказания и изцяло приключи доставките по Ямалския газопровод. В отговор на това Русия стартира да редуцира доставките по газопровода, който минава през Украйна, и сведе размера до 42 млн. куб.м в денонощие, при контрактувани 106 млн. куб.м. А в този момент, след терористичните офанзиви на " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", даже и да и иска, Русия към този момент не е в положение да възобнови доставките на газ в Европа.

- Има ли излаз от тази обстановка?  

- Струва ми се, че няма. Възобновяването на доставките на газ от Русия не е на дневен ред. Всяка обособена страна от Европейски Съюз ще търси по някакъв метод благоприятни условия сама да се оправя. Някои ще съумеят да го сторят по-бързо, на други ще им е нужно повече време, да речем, 4-5 години. Със сигурност мога да кажа, че Русия и " Газпром " през идващите няколко години няма да бъдат измежду предпочитаните снабдители на газ в Европа, това време окончателно отмина.

- Според Вас преходът към други снабдители на газ ще провокира повишаване, инфлация и разтърсвания в европейската стопанска система?  

- Да, без значение от това, че ценовият пик от последните месеци ($3900 за 1000 куб.м) ненапълно се намали вследствие на запълнените складове и на мекото време, цената ще си остане на доста високо ниво ($1200 за 1000  куб.м), изключително в случай че през идната година хранилищата бъдат изцяло изчерпани, тя даже ще скочи нагоре. И това би трябвало да се чака и да се има поради от индустрията и семействата. 

- Китай получава от Русия газ по доста по-ниски цени. Това го прави доста по-конкурентоспособен на интернационалните пазари. 

- Безспорно! Китай има и доста по-диверсифициран енергиен импорт както във връзка с нефта, по този начин и на въглищата и на газа. През последните години той също доста влага в основаването на възобновими сили. Китай има доста удобна и постоянна енергийна конструкция. Поради това натоварването върху китайската индустрия поради нарасналата цена на газа ще бъде доста по-слабо спрямо това в Европейски Съюз. Още по-слабо тези негативни натоварвания ще се отразят върху американската индустрия.  

Конкурентоспособността на европейските предприятия ще пострада доста мощно

Това ще докара и към този момент води до такава степен, че редица европейски производители затварят и изнасят своите фабрики в други страни и континенти. Губят се работни места, усилва се безработицата. Бедата е в това, че тази тематика изцяло отсъства във водещите медии, измежду обществеността и в политическите диспути. Дори по-лошо, политиците вършат всичко допустимо да попречват слагането и разискването на тези въпроси. 

- Как са нещата на югоизточното европейско направление, на Балканите, в България, в Турция?  

- Русия сигурно няма желание да понижава или прекъсва подаването на газ по тръбопроводите " Турски поток " и " Син поток ". В момента се водят договаряния за строителството на още една паралелна тръба през Черно море към Турция, с оглед в страната да се сътвори нов газов хъб за по-нататъшни продажби в Европа. Въпросът е дали европейските страни ще се съгласят да купуват съветския газ в Турция. Съединени американски щати са изрично срещу и не им позволяват. Тези неясноти към този момент попречват окончателното утвърждение на плана.

Какви количества подава " Турски поток " в Европа?  

- Сегашният му потенциал е 15,75 милиарда куб.м годишно, това е към 4% от потреблението на газ в Европейски Съюз. Нужни са спомагателни количества, което прави оправдано построяването на нови мощности.

- Какви други благоприятни условия има Европейски Съюз за справяне с енергийната рецесия, в която самичък се е сложил? 

- Няма доста благоприятни условия. Днес размерът на газа, който Европейски Съюз получава от Норвегия, е най-високият, който изобщо е вероятен. Естествено, Норвегия

го продава на възможно най-високата цена и сега печели големи пари. 

Алжир усили размера на доставките в Италия. Испания също получава газ от Алжир, само че в по-малки количества, поради политическите несъгласия с Испания, която показва желание да признае своята някогашна колония Западна Сахара за част от територията на Мароко. Алжир от самото начало поддържа фронта Полисарио, който се бори за основаване на тази територия на самостоятелна Сахарска арабска република. Испания получава огромни количества ВПГ, повече в сравнение с са <210> нужни, само че огромният проблем е, че липсва нужната тръбопроводна инфраструктура през Франция за доставката му в Германия, а французите изобщо не бързат с построяването на такава тръба. Най-големите размери ВПГ, които получават страните от Европейски Съюз, идват от Съединени американски щати.  

- Каква е цената на американския газ в Европа?  

- Възможно най-висока. Това са частни компании и те доставят ВПГ в тези точки на света, където им дават най-висока цена. Американското държавно управление не може да им подрежда по какви цени да продават в Европа и те са на лов за оптималната облага. В самите Съединени американски щати цената на газа е неведнъж, близо пет пъти по-ниска от тази в Европейски Съюз. Това прави експорта на американските артикули на интернационалните пазари доста по-изгоден и конкурентоспособен. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР