Разединението в НАТО излезе на яве с пълна сила при

...
Разединението в НАТО излезе на яве с пълна сила при
Коментари Харесай

Разединението в НАТО лъсна в пълна сила в Лондон

Разединението в НАТО излезе на яве с цялостна мощ при откриването на срещата на върха в Лондон през вчерашния ден, когато френският президент Еманюел Макрон упрекна Турция в сговор с протежетата на "Ислямска страна ", а Доналд Тръмп назова "обидно " изказванието на Макрон, че НАТО е в "мозъчна гибел ", написа през днешния ден лондонският вестник "Гардиън ".

Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна заплаши да наложи несъгласие върху защитните проекти на НАТО за балтийските републики, в случай че алиансът не одобри неговата оценка, че сирийските кюрдски бойци край турската граница са терористи - определение, което Макрон и Пентагонът отхвърлят.

Тръмп още веднъж сложи своето искане натовските страни "нарушителки " да покачат военните си разноски, като ги предизвести, че в противоположен случай ще намерения за налагане на американски търговски наказания против тях, отбелязва вестникът.

Усещането за безпорядък, отразяващо още по-широките разлики по отношение на бъдещият смисъл на НАТО след Студената война, пролича в поредицата от красноречиви изказвания на Тръмп пред публицисти, прибавя вестникът, като се стопира по-конкретно на вчерашния изострен вербален спор сред Тръмп и Макрон по отношение на резултатите от битката против тероризма в Сирия, и острите рецензии против последните дейности на Съединени американски щати и Турция там.

Макрон неведнъж предизвести, че "Ислямска страна " още веднъж възкръсва в Сирия заради турската инвазия, защото тя отслабва кюрдските сирийски сили, изнесли главната тежест на борбата против ИД. В един миг френският президент упрекна Турция, че от време на време работи дружно с протежетата на ИД. Изразявайки поддръжка за по-широки цели на НАТО, като битката с тероризма, той съобщи: "Съжалявам, само че ние нямаме идентични избрания за тероризма тук, към тази маса ", написа в. "Гардиън ".

Макрон изрази противоречие и с турската покупка на съветска Противовъздушна отбрана ракетна система С-400, казвайки че тя е несъвместима с натовските въоръжения. Когато пък Тръмп бе запитан дали Съединени американски щати ще наложат наказания против Турция за покупката на С-400, както упорства Конгресът, президентът много уклончиво отговори, че изследва въпроса и неправилно упрекна своя предходник Барак Обама, че отказал на Турция да купи американската система "Пейтриът ", което тласнало Анкара към решението да купи съветския аналог.

След тази необикновена отбрана на турската позиция от Тръмп, отбелязва "Гардиън ", разногласието сред Макрон и Тръмп потегли в друга посока. Тръмп попита Макрон дали ще одобри някои от задграничните бойци на ИД, които Америка е заловила в Сирия и Ирак. "Те са основно от Европа и са прекалено много. Искате ли някои от тези "готини момчета " на ИД? Мога да ви ги дам. Можете да вземете всички, в случай че желаете. "

Тук Макрон стартира да разсъждава в общ проект за бъдещия статут на терористите, при което Тръмп продължи в ироничния си звук: "Ето за какво той (Макрон) е толкоз огромен политик. Това е едно от най-големите увъртания за отбягване на отговор, което съм чувал - ОК, одобрявам го. "

След тази заядлива замяна на реплики, Макрон смени тона и се обърна към Тръмп: "Нека да бъдем съществени. Вярно е, че има бойци (джихадисти), пристигнали от Европа. Но това е второстепенен проблем от по-големия проблем, който ние имаме. И аз мисля, че задача номер едно, която към момента е незавършена, е да унищожаваме ИД ", акцентира френският водач, явно имайки поради несвършената работа от Съединени американски щати и Турция.

Друг лондонски ежедневник - електронният "Индипендънт ", особено се стопира на този ядовит спор сред президентите на Съединени американски щати и Франция в Лондон, като показва, че в с този изблик на неспокойствие на съмита на НАТО, "Макрон сподели на Тръмп какво целият свят си мисли за него в този момент ".

Вестникът вижда бездънен символизъм в основната имитация на Макрон (когато разногласието загрубя): " Нека да бъдем съществени ", произнесена на британски с присъщия френски акцент.

"Тази имитация заслужава челно място в пантеона на дребните изречения, въпреки че надали може да се счита за риторична. Тези три думи бяха резултат от неизразим яд - нещо, което рядко се следи в политиката - изключително в подобен формален подтекст, като среща на върха на НАТО.

Изданието напомни и еволюцията на персоналните връзки сред Макрон и Тръмп, почнали с обществени изяви на необикновена топлина в първите месеци на мандатите им (двамата оглавиха своите страни единствено с 3 месеца разлика през 2017 г.)

Американският "Ню Йорк таймс " също се стопира на необикновената трансформация - размяната на функциите сред Тръмп и европейските съюзнически водачи. Тръмп постоянно е изпитвал удовлетворение да изкарва европейските водачи от равновесие, да антагонизира съдружниците, да застава зад бунтовници и да провокира луда конкуренция по какъв начин другите да се оправят по най-хубав метод с него. Сега обаче Европа сама претърпява главозамайващи промени и Тръмп е индивидът, изваден от равновесие, който се чуди по какъв начин да реагира, написа вестникът.

За един президент, който изпитва наслаждение да бъде Великият подбудител, това е изненадваща трансформация, която акцентира какъв брой надълбоко се е трансформирал европейският политически пейзаж - с един упорит президент във Франция, с един отиващ си водач в Германия и с един отцепник-популист във Англия. Това обърква сметките на Тръмп, който се оказва в необикновената роля да отхвърля, че НАТО е в "мозъчна гибел ", да пази държанието на Турция, да се притеснява от интервенция в предизборния развой във Англия. Съвсем до неотдавна по всички тези въпроси той щеше да има напълно друго държание, отбелязва нюйоркският ежедневник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР