Разделенията между Съединените щати и Израел, за който Вашингтон е

...
Разделенията между Съединените щати и Израел, за който Вашингтон е
Коментари Харесай

Байдън: Израел бомбардира безразборно Газа и губи подкрепа

Разделенията сред Съединените щати и Израел, за който Вашингтон е най-важният съдружник, за метода на водене на войната против ислямисткото придвижване " Хамас " в Газа се обрисуваха още по-ясно с мненията на американския президент Джо Байдън във вторник.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху не скри разликите, въпреки да говореше по-скоро за разногласията по какъв начин ще наподобява линията след войната, почнала след офанзивата на " Хамас " с 1200 жертви на 7 октомври.

Байдън обаче съобщи пред донори на акцията си, че въпреки страната да може да разчита на Съединени американски щати за сигурността си, само че и на " доста повече " от Съединени американски щати, като Европа и по-голямата част от света, " стартира да губи световна поддръжка с безразборните бомбардировки ".

Байдън изпраща консултант в Израел

Президентът не подложи на подозрение правото на Израел да се пази и потребността да бъде разрушено придвижването " Хамас ", само че с думите си насочи най-ясния сигнал, че тонът на Вашингтон към еврейската страна за ставащото в Газа, след близо 18 400 убити палестинци съгласно здравните управляващи в линията (Израел споделя, че измежду тях има най-малко 7000 бойци).

" Вярваме, че въпреки да е налице желанието на Израел да подсигурява отбрана за цивилните, от голяма важност са и резултатите и работим и оказваме напън върху държавното управление на Израел да се увери, че застрахова цивилния живот ", сподели Байдън. Американският водач изпраща тази седмица за договаряния в Израел съветника си по националната сигурност Джейк Съливан.

По-рано говоретелят на Държавния департамент Натаниъл Тек прикани Израел да се концентрира върху отбраната на цивилни: " Със сигурност може да се направи повече, по-прецизни и по-ясни инструкции може да се дадат на цивилни, с цел да се подсигурява, че ще стигнат до безвредно място. "

Само преди няколко дни американският държавен секретар Антъни Блинкен сподели, че има " разминаване " сред обещанията на израелските управляващи да пазят цивилните в Газа и действителността на терен. Блинкен бе в Израел преди няколко седмици и увещаваше Израел да вкара още ограничения за отбрана на цивилни преди офанзивата в южната част на Газа, към град Хан Юнис, откакто рухна примирието с " Хамас ". В отговор израелската войска раздели Газа на стотици блокове, като издава указания за поданици на тъкмо избрани от тях да се изтеглят, само че към този развой има голям брой рецензии.

Разногласия и за бъдещето

Байдън обърна внимание, че на власт е " най-консервативното държавно управление в Израел " (изрично загатна крайнодесния министър на сигурността Итамар Бен-Гвир) и че Нетаняху би трябвало да направи " промени ". " Правителство на Израел прави нещата доста сложни ", продължи президентът. " Ройтерс " отбелязва, че с думите си Байдън е предложил нов взор към от време на време напрегнатите си диалози с Нетаняху; двамата имат дълбоки различия от десетилетия.

Пред кореспонденти Байдън говореше за персонален диалог с Нетаняху, от който чул: " Опустошихте Германия с бомбардировки, пуснахте атомна бомба, доста цивилни умряха. " Байдън дал отговор: " Да, по тази причина тези институции бяха основани след Втората международна война, с цел да подсигуряват, че няма да стане още веднъж... Не правете същите неточности като нас след 11 септември. Нямаше причина да сме във война в Афганистан. "

Байдън приказва за интернационалните институции часове предиОбщото заседание на Организация на обединените нации - където Съединени американски щати опазиха Израел - да гласоподава резолюция за неотложно примириес поддръжка от 153 страни, при единствено 10 " срещу " и 23 въздържали се (сред които и България).

Спорна обаче бе и тематиката за бъдещата палестинска страна. Израел " не може да каже не " на основаването ѝ, сподели Байдън.

Същата вечер Нетаняху съобщи, че разминаванията на Израел и Съединени американски щати за бъдещето на Газа остават. По думите му Газа няма по какъв начин да бъде " нито Хамасстан, нито Фатахстан " - с последното има поради " Фатах ", която ръководи Палестинската власт ( " Хамас " управляваше Газа 15 години) икоято израелският министър председател изключва да се върне на власт в линията. " Бих желал да изясня позицията си: Няма да разреша на Израел да повтори грешката от Осло ", сподели Нетаняху, без да прецизира коя неточност има поради.

Вашингтон, в противен случай, желае Палестинската власт още веднъж да ръководи Газа след войната, както (съгласно споразуменията от Осло) правеше преди " Хамас " да вземе властта.

" Имаме опцията да стартираме да сплотяваме района. Но би трябвало да се уверим, че Биби схваща, че би трябвало да направи някои неща... Не може да кажеш " не " на палестинска страна ", сподели Байдън.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР