Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на

...
Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: До седмица заразените ще спаднат

Разчитам, че до седмица ще почнат да понижават случаите на инфектираните с ковид, тъй като хората си взеха поука, че би трябвало да пазят себе си и фамилиите си. Това заяви пред Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му при прочувствените събирания на хората на едно място човек може да се болести, когато против него някой болен или притежател вика или крещи. " Много се приказва за PCR-тестовете. Обсъжда се въпроса дали пътеките, плащани от НЗОК, да се усилят, с цел да може хората със симптоматика да бъдат тествани ", сподели още той.

" Когато става дума за зараза, няма обезпечени и неосигурени. Нещата нормално се вземат решение без проблем, огромна част от нещата се поемат от страната ".

" Правилният метод е увеличението на цената на пътеката, с цел да се даде опция на всяка болница да прави бързи проби, а когато той е позитивен - тогава да се прави PCR-тест, изясни проф. Кантарджиев, като посочи, че не би трябвало да позволяваме лечебните заведения да се трансформират в места за заразяване ".

" С тестванията откриваме болния, а РЗИ търси контактните. Не сме позволили разпространяване на огромни клъстери или всеобщо заразяване в лечебните заведения. Проблемът не е, че няма да имаме легла, а нямаме да имаме здрави лекари и сестри, които да лекуват ", добави шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той съобщи, че рисково ще е октомври и ноември, а когато е сезонът и на другите заболявания. " В рамките на Европейски Съюз не може да излезе рискова ваксина. Може да не е ефикасна, само че рискова няма да е ".

Според него три са групите хора, които би трябвало да бъдат защитавани: тези над 60-годишна възраст, хората с хронични болести и хората с имунен недостиг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР