Разболяват ни “Дарвин, “Австрия, “Виктория и “ПукетСлучаите нарастват всеки ден,

...
Разболяват ни “Дарвин, “Австрия, “Виктория и “ПукетСлучаите нарастват всеки ден,
Коментари Харесай

Епидемия от грип ни застига през декември

Разболяват ни “Дарвин ”, “Австрия ”, “Виктория ” и “Пукет ”
Случаите нарастват всеки ден, регистрира РЗИ по места

Есенни вируси върлуват по морето 

Епидемична вълна от грип у нас се чака през идващия месец, като към този момент върви сериозното нарастване на респираторните инфекции в цялата страна. Данните на РЗИ по райони сочат тук-там нееднократен растеж на болни за седмица, сподели инспекция на “Труд NEWS ”.

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по здравни въпроси предвижда, че епидемиологично разпространяване на грипа ще е през декември, а пика на болестта в края на февруари - началото на март. Както “Труд NEWS ” писа, двата нови грипни варианта, които ще ни нападат тази година, са “Дарвин ” и “Австрия ”, само че остават да върлуват и към този момент познатите ни “Виктория ” и “Пукет ”.

В София за седмица случаите на остри респираторни болести (ОРЗ) и грип са нарастнали съвсем двойно - от 782 на 1123, като заболеваемостта към този момент е 84,73%, сочат данните на столичната РЗИ.

В Бургас ОРЗ също се усилват, заяви за “ТРУД NEWS ” доктор Величка Григорова, шеф “Противоепидемичен надзор ” в РЗИ-Бургас. “Заболеваемостта към момента е ниска, само че с всяка минала седмица, тя се качва ”, уточни Григорова. За предходната седмица са регистрирани 229 бургазлии, което прави заболеваемост 116,06 на 10 000 души население. За съпоставяне, за миналата седмица те са били 20, или 102,38 заболеваемост.

Есенни вируси нападат мощно жителите на Варна, където още нямат регистриран случай на грип. През последната седмица са се разболели 447 души, до момента в който миналата те са били едвам 80, сочат данните на РЗИ. Според тях най-засегнати са децата. Над 50% от записаните пациенти с остри респираторни болести са до 14 година, до момента в който над 64 година инфектираните са единствено 10 души.

В Благоевградско също чакат вълната. Там грипът към момента не се е развихрил, споделят локалните джипита. През октомври и ноември е имало по-голям брой на заболели от Коронавирус и други есенни инфекции, само че в този момент вълната е затихнала. Според медиците това е поради необикновеното топло време.

Във Великотърновска област също наблюдават обстановката. Към момента са регистрирани 51 случая на грип на 10 000 души, съобщи за “Труд NEWS ” доктор Евгения Недева, шеф на РЗИ-Велико Търново. Тя добави, че при грипните инфекции обаче заболеваемостта може да се развива динамично и единствено за ден случаите да се усилят неведнъж.

В Шуменско задържат равнището на болни от грип, оповестиха от РЗИ и прецизираха, че през последната седмица има 82 случая, а през миналата - 84.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР