Разбита е група от руски граждани, за които досега е

...
Разбита е група от руски граждани, за които досега е
Коментари Харесай

Европол арестува на Канарските острови мъж, изпрал милиони евро от делото Магнитски

Разбита е група от съветски жители, за които до момента е открито, че са купили 75 недвижими парцела за 25 милиона евро

Европол арестува на Канарските острови лице, за което се допуска, че е изпрало милиони от парите от така наречен делоМагнитски. Това оповестява европейската полицейска работа, предава.

Името на делото произлиза от съветския данъчен юрист Сергей Магнитски, който умря в съветски затвор през 2009 година, откакто разкри големи данъчни измами, осъществени от съветски данъчни чиновници. Беше открито, че 219 млн. евро са били откраднати посредством машинация и изнесени от Русия. Именно за пране на част от тези пари става дума в настоящия арест.

Смята се, че задържаният е част група за пране на пари, която е трансферирала милиони евро през банкови сметки в Европа, преди да изпрати средствата в Испания за закупуване на недвижими парцели.

По този случай до момента в цяла Испания са иззети 75 парцела на обща стойност 25 млн. евро.

Испанските следователи са съумели да разкрият по какъв начин част от тези мръсни пари са се озовали в испански недвижими парцели. Били са разпознати група лица – всички съветски жители с малко или никакви връзки с Испания, дружно с редица фиктивни компании без действителна икономическа активност.

Мръсните пари или са били изпращани към банковите сметки на тези съветски жители, за които се допуска, че обитават в Испания, с цел да купуват парцели, или са изпращани на испански организации за недвижими парцели със мощни връзки с съветската общественост, които биха купували парцели от името на хипотетични клиенти.

Европейският център за финансови и стопански закононарушения на Европол даде профилирана поддръжка за следствието. Един от нейните експерти беше изпратен в Тенерифе, с цел да обезпечи поддръжка на място на испанските следователи по време на деня на действието.

Евроюст даде забележителна поддръжка посредством ръководство на европейски заповеди за следствие и претенции за информация, изпратени до 12 разнообразни юрисдикции.

Разследването в Испания е осъществено от испанската национална полиция (Policía Nacional) под координацията на Специалната прокуратура против корупцията и проведената престъпност и Националния върховен съд.

" Сега " напомня:

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов инспектор в Москва. Сред клиентите му е и компанията Hermitage Capital Management на американския бизнесмен с английски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е измежду най-големите вложители в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в недружелюбност и получава възбрана за влизане в страната. Самият той се дефинира като " зложелател номер 1 на Путиновата страна ". През 2007 година неговата компания е претърсена поради подозрения за укриване на налози.

Щом схваща, че офисът на компанията му е претърсен и са конфискувани документи и печати, Браудър се свързва с Магнитски, който има известност на непогрешим експерт. Няколко месеца по-късно три от компаниите, притежавани от капиталовия фонд, са уличени в укриване на налози.

Магнитски открива, че документите, иззети от офиса на " Хермитидж кепитъл ", са употребявани, с цел да бъдат трансферирани съветските компании на Браудър на името на нарушител, упрекнат в ликвидиране. Изтеглени са назад към този момент платени налози на стойност 230 милиона $. Финансистът и юристът му незабавно се обръщат към управляващите. Но вместо да проверява прехвърлянето на компаниите, прокуратурата повдига обвинявания против двамата за данъчни измами. Браудър остава отвън Русия, а Магнитски е задържан на 24 ноември 2008 година

След гибелта на юриста Браудър стартира международна акция на името на Магнитски против нарушаването на човешките права.

" Това е голямо развиване. Ако нарушителите на човешките права не могат да пътуват до Европа, това ще бъде пагубно за тях ", написа в Туитър Браудър, откакто в понеделник стана ясно, че Европейски Съюз стартира работа по европейски закон " Магнитски " по модела на американския пакет наказания против лица, които нарушават човешките права. През март Европейският парламент одобри резолюция, с която приканва за закон “Магнитски ” за целия Европейски Съюз. Според евродепутатите би трябвало да има режим на наказания, включващи заледяване на активи и възбрана за издаване на визи за лица, забъркани в съществено нарушаване на човешките права. В листата би трябвало да бъдат включени обособени хора, държавни и недържавни формирования, които са съдействали физически, финансово или посредством систематична корупция за сходни злоупотреби или закононарушения по света.

През август т.г. Европейският съд по правата на индивида осъди Русия за голям брой нарушавания на човешките права по отношение на делото за гибелта на Магнитски. Съдът в Страсбург акцентира особено, че Магнитски е бил измъчван от надзирателите и тези обстоятелства не са били съответно разследвани. Както и че не е получавал задоволително медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са " поначало несъответстващи ", тъй като не е било почетено правото му на обективен развой. Съдът призна Руската федерация за отговорна, че е нарушила няколко точки от Европейската спогодба, и осъди страната да изплати на родственици на Магнитски 34 000 евро като обезщетение.

През 2012 година Съединени американски щати одобриха закона " Магнитски ", който глоби съветски длъжностни лица, забъркани в нарушавания на човешките права. След това Конгресът направи закона световен. Той разрешава на американското държавно управление да пази хора по целия свят, станали жертва на репресии и нарушени правата, тъй като са разкрили корупция по върховете на властта. Съединени американски щати приложиха световния закон против жители и компании от България, Сърбия, Венецуела, Латвия, Камбоджа,Словакия, Саудитска Арабия. Сред санкционирание са депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и намиращият се в Дубай предприемач Васил Божков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР