Разбирам, че Макрон има интерес по време на председателството на

...
Разбирам, че Макрон има интерес по време на председателството на
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: Няма документ, в който са приети исканията само на едната страна

" Разбирам, че Макрон има интерес по време на председателството на Франция да се направи стъпка напред в разширението, не мога да потвърдя изказванията в българските изявления, само че няма документ, в който са признати настояванията единствено на едната страна, изключително в преговорната рамка.”, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за македонската телевизия Канал 5.

" Преговорната рамка е многостранен документ, който се утвърждава от всички страни членки на Европейски Съюз и който, в последна сметка, Република Северна Македония също би трябвало да утвърди. Това е документ, в който множеството европейски страни не позволяват двустранни въпроси, тъй като това е пътят, по който една страна се интегрира в Европейски Съюз ", сподели Ковачевски.

Той добави, че няма отклоняване от задачата на страната- участие в Европейски Съюз, като стратегически ангажимент, тъй като това е желанието и на хората в Северна Македония и акцентира, че остава разумен оптимист и зает с тази цел на страната и жителите.

По думите му сега във връзка с договарянията с България работят специалисти от двете външни министерства. " Не знам какъв брой пъти повторих, че договореността би трябвало да бъде на основата на европейските полезности, на опазване на достолепието на жителите на двете страни, тъй като единствено по този начин ще имаме основа за създаване на добросъседски връзки и бърза интеграция в Европейски Съюз.

Историческата комисия би трябвало да откри общ език, само че работата й не може да се употребява за политически цели. Всяко решение зависи от двете страни и в никакъв случай не съм се обвързвал със периоди, прекомерно дълго робувахме на срокове”, сподели Ковачевски.

Той още веднъж повтори, че от позиция на геополитическия миг (случващото се в Украйна), разширението на Европейски Съюз в посока на Западните Балкани е освен политически и стопански, само че и въпрос на сигурност, изключително тъй като " замразените спорове и отворените въпроси постоянно интересуват трети страни, които нямат интерес в този район да бъдае интегриран в Европейски Съюз.

" Република Северна Македония и Албания заслужават да получат дата за старт на договарянията за участие в Европейски Съюз. В противоположен случай това ще значи понижаване на съответността на Европейски Съюз, повишаване на евроскептицизма, ние безспорно направихме огромни жертви и взехме сложни решения ", акцентира Ковачевски.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР