Разбира се, голяма заслуга има и турското разузнаване (МИТ), което

...
Разбира се, голяма заслуга има и турското разузнаване (МИТ), което
Коментари Харесай

Ердоган тушира Путин без война, превзема и България с руски газ. Опасните връзки

Разбира се, огромна заслуга има и турското разузнаване (МИТ), което дава на Ердоган скъпа информация за за Кремъл и обстановката с руснаците, потърсили нов живот в Турция след почналата на 24 февруари 2022 година война против Украйна. Те към този момент по някои данни са над 200 000.

 

На този декор служебното държавно управление на президента Радев се похвали, че е подписано дълготраен контракт с Анкара да доставка на газ от Турция. Това бе оповестено като голямо достижение, а като негов подстрекател бе посочен президентът. Той бил постигнал този резултат по време на диалози с Ердоган.

 

На една от срещите с изключение на двамата президенти са участвали от съветска страна: министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, президентският шеф по връзките Фахретин Алтун, ръководителят на отбранителната промишленост Исмаил Демир, представителят на президентството Ибрахим Калин. Това написа aa.com.tr и отбелязва, че това не се случва постоянно, а единствено в случаите, когато се вземат решение въпроси от доста внимателен темперамент. Каква тъкмо е била деликатността във въпросните сделки?

След срещата Ердоган декларира: „ В нашия дневен ред бяха проучени опциите и взети решения за съдействие по енергийна сигурност. Разбрахме се. Дадохме нужните инструкции на нашия министър на енергетиката по темата; по какъв начин можем да помогнем в това отношение на България. Нашето министерство на енергетиката и естествените запаси също ще предприеме нужните стъпки. “, оповестява iletisim.gov.tr.

Последва и посещаване на Вежди Рашидов, ръководител на българския парламент в Турция. Дипломатически източници, споделиха пред Фрог нюз, че Рашидов е научил там, че през Турция ще получава съветски газ.

Тази част от сделките с Анкара се държат в дълбока загадка от служебното държавно управление, президента и шефа на Народно събрание.

 

Защо е това мистериозно безмълвие?

 

На 6 януари 2023 година турската държавна компания Botas преподписва контракт с „ Газпром износ “, дъщерна на „ Газпром “ за доставка на на 5,75 милиарда кубически метра газ през газопровода " Турски поток " годишно. Договорът е четиригодишен. Съобщението е качено на уеб страницата на „ Газпром износ “.

 

Преди това на 30 декември " Газпром износ " и Botas са подписали пакет от съглашения за съдействие в региона на доставките на газ и потреблението на газотранспортната инфраструктура за поставки на газ общо 31,5 милиарда кубически метра – почнали още през 2020 година, част от които ще отиват за Югоизточна Европа, включително за България.

 

През 2014 година " Газпром " и BOTAŞ подписват контракт за построяването на " Турски поток ", нов газопровод от Русия до и през Турция.

 

Идеята е да бъде заобиколена Украйна, през която до тогава се транзитира газ за Европа. Това пък се трансформира в коз за Путин, с цел да стартира военната експанзия против Киев. От българска страна тогавашният министър председател Бойко Борисов интензивно се включва в градежа на българска територия, като преди този момент е извикан в Москва да му бъде обяснено българското присъединяване в плана. Дотогава Борисов повтаряше непрестанно, че ще строи Балкански газов хъб, какъвто по този начин и не се състоя. Но пък за рекордно къс период и под непрекъснатия надзор на Борисов бяха положени тръбите на Руски/Турски поток през наша територия. Това струваше на българските данъкоплатци към 3 милиарда, огромна част от които взети като заем от „ Булгартрансгаз газ “. По време на градежа избухна скандал, че вместо арабската компания, спечелила публичната поръчка за потока, строителите на обекта се оказаха съветски и беларуски компании. Дори охранителите бяха съветски и въоръжени с огнестрелни оръжия. Разкритията бяха обществено оповестени от организацията БОЕЦ и някои медии. Правителството на ГЕРБ и прокуратурата обаче тушираха абсурда. И до момента прокуратурата отхвърля да проверява градежа на Руски/Турски поток през България, за който план ДАНС написа отчет преди започването му, че не е в полза на българското общество и заплашва националната сигурност.

 

В момента Турция внася газ главно от Русия, Азербайджан и Иран. Анкара все по-видимо управлява диалозите и сделките с Русия. Ердоган освен диктува изискванията за доставки на съветски газ, само че и пробва да постанова мнението си на съветския президент Путин за войната против Украйна. Доказателство за това е мълчанието на Кримъл във връзка с износа на турски дронове „ Байрактар “ за украинската войска, с които се поразяват съветски военни обекти и армейски елементи.

 

Новата съветска диаспора в Турция - коз на турските служби

 

Нов коз в ръцете на Ердоган са и над 200-хилядите руснаци, намерили заслон в Турция след началото на войната. Сред тях има дефицитни експерти, научни служащи и млади образовани фрагменти. От тях турските секрети служби черпят скъпа информация за икономическото, финансовото и политическото положение на Русия.

 

Изводът от цялата тази информация, която не претендира за пълнота, е че зад хвалбите за дълготрайния контракт с Турция и съответно с компанията Botas, към страната ни се гласи да потегли съветски газ. Според турския закон, закупения от Турция газ се смята за турски, без значение от страната снабдител. Това е аргумента, с който българските управляващи, ще опитат да убедят Брюксел, ме всичко е наред и глобите не са нарушени.

 

Друг е въпросът, дали някой ще се хване на тази обикновена хитрост.

 

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР