Райският газ е един от най-старите анестетици. Най-важното за него

...
Райският газ е един от най-старите анестетици. Най-важното за него
Коментари Харесай

Анестезиолог: Райският газ не довежда до зависимост, но е прекият път към употребата на тежки наркотици

Райският газ е един от най-старите анестетици. Най-важното за него е, че не предстои на обработка в организма – влиза и излиза. Но при подаването му наложително има и О2. Съотношението отвън операционните би трябвало да е 50:50. Иначе директно се заплашва човешкият живот.

Това сподели пред Радио София анестезиологът доктор Ясен Грозев във връзка с полемиките в обществото, свързани с използването, свободната продажба и на деца, инспекциите и възможната възбрана, за която настоя омбудсмана на България.

" Възможни са трайни последствия за организма. Най-вече се визира нервната тъкан, равнището на витамин В 12. Райският газ измества кислорода от местата на свързване в хемоглобина в някои от случаите. Когато дишате 100% от този газ, оставате без О2 за известно време, което е рисково за мозъка и нервите ", разяснява експертът.

По думите му в нощните заведения хората, които използват божествен газ, де факто " докарват организма си до задушаване ". Ефектът е бърз, отзвучава, само че когато това се повтаря, води до трайна увреда. А комбинацията с други препарати (алкохол, наркотици) може да докара даже до гибел.

След първите усеща на еуфория и успокоение, може да се стигне до прилошаване, до намаляване на кръвното налягане, податливост към повръщане, меланхолия, нарушение прецизността на придвижванията.

" Забраните вършат нещата по-желани. Важно е да се приказва, да се изяснява на децата. Всичко стартира от вкъщи, от фамилията. Райският газ не довежда до взаимозависимост, само че той е верният път към използването на тежки опиати ", предизвести още доктор Грозев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР