Райската ябълка и ореха празнуваха в две от китните старозагорски

...
Райската ябълка и ореха празнуваха в две от китните старозагорски
Коментари Харесай

Емблемите на две старозагорски села – райската ябълка и орехът, събраха стотици гости в Хрищени и Оряховица

Райската ябълка и ореха честваха в две от китните старозагорски села в съботния ден.

Хрищени събра през ноември по традиция дребни и огромни фенове на оранжевия плод. Празникът стартира с водосвет и продължи с прочувствен заряд, който ще държи пламъка на родолюбието мощен, най-малко до идната година.

„ Енергията, която струи от всички, които от сърце провеждат Празника на райската ябълка, е движещата мощ, която го прави толкоз специфичен и обичан. Благодаря на всички вас, тъй като със своята работа и дух, творите чудеса “, приветства уредници и посетители зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

„ Радвам се, че и тази година сме дружно – имаме хубавото време и  интересната стратегия. Това че сме тук ни дава мотивация отсега нататък. Дава ни повода към този момент 16 години да честваме райската ябълка. На базара „ Произведено в Хрищени “ първоначално имаше единствено дъхави плодове от нашите градини, само че през днешния ден виждаме изключителни творения, събрали опита и грижата на стотици хрищенци. Искрени благодарности за неизмеримата поддръжка на Община Стара Загора, на отрасловия зам.-кмет Милена Желева и началника на отдел „ Култура “ Диана Атанасова “, сподели в словото си кметът на обитаемото място Радка Желева. Тя поздрави и връчи специфични грамоти на изявени хрищенски младежи, които са посочили високи достижения на национално и европейско равнище в областите на спорта и науката – Яна Калчева, Васил Кацарски и Павел Петров.

От думите на кмета на най-голямото село в община Стара Загора стана ясно, че макар пандемичната конюнктура, която стопира събирането в центъра на стотиците фенове на празника за две години, приятелите на райската ябълка са творили онлайн. Сборник  е събрал предписания, съдържащи райския плод, както и тематична стихосбирка, която има в себе си творчеството на майстори на перото от цялата страна.  

Организаторите от локалното кметство и НЧ „ Стефан Генчев – 1901 “ бяха подготвили богата и пъстра стратегия с музика и танци. Изпълнения на дребните гении от детската градина в Хрищени изпъстриха празничния съботен ден.

В друго село от община Стара Загора, за пети път дребни и огромни се събраха в Оряховица, с цел да честват  ореха.

„ Приказно е настроението на площада. Всяко едно обитаемо място има потребност от своите празници, сплотяващи хората, създавайки общественост. Точно това държи селата ни живи, по тази причина и поддръжката на Община Стара Загора няма да спре. Вярвам, че Празникът на ореха ще бъде все по-пъстър и ще е неразделна част от културния ни календар. И в празник, и в делник бъдете дружно.  Здрави да сте! “, поздрави оряховчени зам.-кметът Милена Желева.

Настроение в Оряховица донесоха ОФА „ Загоре “, кукери от село Александрово, родолюбци от клуб „ Традиция “, както и осъществяванията на специфичния посетител Лилия Семкова. За музикалното оформление на празника даде своята милостиня и DJ Красимир Аргиров, а водещ бе Димитринка Златева. Кетеричката Кипи – Любител на орехи, донесе в допълнение въодушевление на най-малките посетители на празника.

Организатори на събитието са  местното кметство и НЧ „ Развитие – 1918 “, с поддръжката на Община Стара Загора.

И двата празника прегърнаха сърдечно благотворителната идея „ Живот за Ники от гр. Стара Загора “. Кутии за дарения бяха ситуирани в поддръжка на младия мъж, който се бори за живота си и има потребност от финансова поддръжка. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР