Районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу

...
Районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува фирма около Ковачки

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно произвеждане против комерсиално сдружение, което стопанисва площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Държавното обвиняване проверява дали фирмата " управлява отпадъци от разнородни материали, с непостоянен тип и генезис, не по открития ред и с това била основана заплаха за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда ", оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Оттам показват, че сметта се съхранява източно от административната постройка на площадка „ Брикетопроизводство “ в Гълъбово. Търговското сдружение, което ръководи отпадъците евентуално е „ Траш юнивърс “. Разследване на уеб страницата " Биволъ " разкри, че същата фирма има разрешение от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона боклуци в България.  Адресът за преписка на „ Траш юнивърс “ е в гр. Гълъбово – площадка “Брикел ”. Тя се намира в землището на село Обручище на терен с повърхност 25 декара, благосъстоятелност на “Брикел ” ЕАД.

Проверка на " Сега " сподели, че „ Траш юнивърс “ е обвързвана с компанията " Траш еко отново ". Последната има позволение от районната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при нужда да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която  " Траш еко отново " употребява за предпазване на отпадъците, се намира на територията на Топлоелектрическа централа - Сливен и е наета от точно от топлофикацията. И двете компании са индиректно свързани с енергийния необут Христо Ковачки.

Топлоцентралите на в орбитата на самоковския предприемач към този момент от 4 месеца са обект на инспекция от прокуратурата дали горят нерегламентирано отпадък и по този метод да заплашват здравето и живота на хората, които живеят наоколо. Жителите на Гълъбово регулярно стачкуват поради мръсния въздух в града и околията. През септември м.г. Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора най-сетне откри, че Топлоелектрическа централа " Брикел " трови въздуха и гори непозволени боклуци. Инспекторите издадоха акт за прекъсване на котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната апаратура за произвеждане на топлинна сила на теца. Малко след това обаче РИОСВ-Стара Загора заяви, че приключва заповедта си за прекъсване на мощностите.

Вносен отпадък

Към момента няма никаква изясненост какъв брой тона с отпадъци има по площадките на тецовете на Христо Ковачки и какъв брой от тях се изгарят ежегодно в пещите. Преди да бъде задържан екоминистърът Нено Димов изрично отхвърляше да разкрие имената на компаниите, които внасят боклук от Италия и други страни. По данни на Агенция " Митници " с тази активност у нас се занимават 538 търговски сдружения. " Биволъ " разкри още, че разследваният в Италия за противозаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя посредством своя фирма боклука, който се изгаря в тецовете, свързвани с Ковачки. През 2010 година Гозза е арестуван като началник на незаконна група, обвинена във подправяне на резултати от лаборатория за равнищата на арсен в 150 000 тона отпадък, предопределен за Германия. До присъда не се стига заради изтекла отминалост.

В началото на годината основният прокурор Иван Гешев разпореди инспекция на абсолютно всички площадки, които се употребяват за предпазване и обработка на отпадък. Първоначално се твърдеше, че следствието е обвързвано с акцията на италианските карабинери против калабрийската мафия Ндрангета и арестуваният трен с 800 тона боклуци, които съгласно медиите на Апенините е трябвало да бъдат незаконно изгорени в нашата страна. След шумния арест на Нено Димов обаче прокуратурата беше извънредно обрана в мненията по следствието за сметта. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов съобщи само, че след приключването на инспекцията " ще знаем къде какво количество отпадък се съхранява във всяка точка от страната ". Преди два дни Гешев се изрече много остро във връзка с противозаконните боклуци: „ Не ме интересува кой го е направил. Всички дишаме този въздух и пием тази вода. Както споделяше баба ми – който каквото е надробил, да си го сърба “.

Депото в Плевен

През първите дни на януари Министерство на вътрешните работи проведе мащабната спецакция в Плевен, при която беше тествано депо за боклуци поради подозрения за противозаконен трафик на 9000 тона боклук. В последствие от прокуратурата обявиха, че площадката, стопанисвана от  " Феникс Плевен ЕООД ",  " очевидно " нарушава условията за предпазване на отпадъци, а на разпит са били привикани четирима чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен, които са изготвяли протоколите, че всичко е наред. Разследващите подозираха, че част от документите, с които компанията е внесла боклука от Италия, удостоверяват погрешни данни. Обвинения обаче по този начин и не последваха. Вместо това министър председателят Бойко Борисов се закани, че сходни акции предстоят на още 7 места.  " Всеки, който мисли, че може да прави спекулация на гърба на здравето на българските жители, ще си понесе санкциите “, заплаши той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР