Районната прокуратура няма да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче,

...
Районната прокуратура няма да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче,
Коментари Харесай

Прокуратурата в Габрово няма да образува наказателно производство заради побоя между ученички

Районната прокуратура няма да образува наказателно произвеждане по отношение на 15-годишното момиче, което на 10 март в центъра на Габрово нанесе побой над малолетна ученичка. Материалите по случая са изпратени на Комисията за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни при община Габрово за използване на възпитателни ограничения по отношение на момичето, показало експанзия. Това оповестиха през днешния ден от прокуратурата.

Преписката е формирана от прокуратурата след самосезиране във връзка изявления и излъчен видеорепортаж, обясниха от прокуратурата. В хода на инспекцията било открито, че 15-годишното момиче и 13-годишната потърпевша са били приятелки, само че връзките им се влошили. На 10 март девойките се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати възпитаници.

При срещата по-голямото момиче, ученичка в Професионалната гимназия по туризъм в Габрово, декларирало, че ще набие някогашната си другарка, тъй като интригантствала и се опитвала да я скара с нейни другари. Започнала да нанася удари с ръце и крайници по тялото на 13-годишното момиче, съборила го на земята, траяла да го удря и рита по тялото и главата. През цялото време потърпевшата не отговаряла на ударите, а единствено молела да не я бият. Побоят бил сниман от други девойки по гледище на извършителката. При него на 13-годишното момиче са породени леки телесни повреди.

Проверката по случая е открила задоволително данни за осъществено закононарушение по член 131 от Наказателния кодекс, който третира причиняване на телесна щета над малолетно лице по хулигански подбуди, показаха от прокуратурата. Техните съображения са, че все още на осъществяване на действието нападателната ученичка е била малолетна, не се води на доклад към Детската педагогическа стая, не са ѝ налагани и възпитателни ограничения. Предвид възрастта на извършителката и неналичието на други основни противоправни прояви прокуратурата намира, че действието е осъществено заради лековерие, без задоволително добра преценка за неговата социална заплаха и последствията от него в обществото.

Прокуратурата е счела, че по отношение на малолетното момиче могат да бъдат приложени възпитателни ограничения по Закона за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните.

Постановлението предстои на обжалване пред Окръжна прокуратура. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР