Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 48 часа

...
Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 48 часа
Коментари Харесай

Заловиха телефонни измамници и „мулета“, набирани от обяви във вестници

Районна прокуратура – Бургас задържа за период до 48 часа петима мъже от Бургас и Ветово, които са упрекнати за телефонни измами. Те са част от организация, която първоначално работела на инцидентен принцип. Намирали домашните телефони на възрастни хора, а по-късно, в случай че пенсионерите имали и мобилно устройство, се сдобивали и с неговия номер. Мъжете са работили по класическата скица - „ помощ на полиция при задържане на ало измамници “. Престъпната им активност е почнала през месец март 2019 и е траяла до 20 юли.
Последните жертви са дами на 77 и 92 години.
При единия случай след интервенция на полицията е предотвратено предаването на 2 000 лв., а в другия 600 лв., които са открити преди да бъдат изнесени от измамниците.
Старши комисар Калоян Калоянов, шеф на ОДМВР Бургас разясни, че мъжете от Ветово са братя и имат богато престъпно минало. Част от него е набирането на „ мулета “ посредством разгласи за работа, оповестени във вестници или в интернет пространството. Един от наетите е бургазлия, който заел за „ мулета “ двама свои познати, измежду които мъж на 70 години.
Един от потърпевшите дал два поредни пъти разнообразни суми, като първия път предал парите по схемата „ закупуване на черна и бяла техника “, а на идващия ден по схемата „ оказване на подпомагане на полицията при залавяне на ало измамници “.
Разследването е открило, че петимата мъже са направили седем телефонни измами и са придобили сумата от 60 000 лв., единствено на територията на ОДМВР – Бургас.
Прокурор Иван Кирков изясни, че са повдигнати обвинявания на мъжете от Ветово в качеството им на причинители, а на тримата бургазлии, като помагачи. За осъществените закононарушения двамата братя са застрашени от една до осем години отнемане от независимост.
Според зам.-апелативен прокурор и представител на Апелативна прокуратура Бургас Йовита Григорова този случай е следващата стъпка в битката с
публично значимия проблем – „ ало, телефонни измами ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР