Районен съд – Монтана осъди Агенция Пътна инфраструктура/АПИ/ да заплати

...
Районен съд – Монтана осъди Агенция Пътна инфраструктура/АПИ/ да заплати
Коментари Харесай

Районен съд – Монтана осъди АПИ да заплати на застраховател щети от дупка на пътя

Районен съд – Монтана осъди Агенция Пътна инфраструктура/АПИ/ да заплати на застрахователна компания вредите породени на автомобил от дупка по републикански път. На 17 септември 2021 година „ Фолксваген Пасат “се движел по път Е-79 от Монтана за Белоградчик.На км 82+500 колата, ръководена от Н. Д. К., попаднала в необезопасена и необозначена дупка и осъществила ПТП, при което били повредени предна и задна десни гуми и предна и задна джанти.

За случая са били известени органите на реда и чиновник на „ Пътна полиция “ съставил на място констативен протокол. За настъпилото събитие е била осведомена и застрахователната компания, с която притежателят на автомобила имал подписана застраховка „ Пълно Каско “.

Образувана била и кореспонденция и компанията изплатила на притежателя на автомобила обезщетение от 361,98 лв.. След изплащането на сумата застрахователите поканилиАПИ, стопанисваща пътя и отговаряща за неговата редовност, да възвърне изплатените средства по вредата, само че заплащане не било осъществено и сдружението предявило иск пред съда.

След като се срещна с документите по делото и изслуша страните, съдът разгласи желае за състоятелен. „ Няма данни лидерът да се е движел с несъобразена скорост или по метод, който да аргументи по негова виновност настъпилите увреждания по автомобила

Съгласно Закона за пътищата републиканските пътища са изключителна държавна благосъстоятелност, ръководят се от АПИ и лицата, които ги стопанисват, са длъжни да ги подържат изправни и да обезпечат условия за непрестанно, безвредно и комфортно движение…

Дружеството, стопанисващо пътния сектор, е било длъжно да предприеме навреме дейности по премахване на зародилото затруднение на пътя и обезопасяването му! “, разгласи съдът и осъди АПИ да заплати на застрахователната компания 361,98 лв. – заплатено застрахователно обезщетение дружно със законната рента, както и направените по делото разходи от 545 лв..

Решението предстои на обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен период.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР