Райчо Бухлев от Сан Франциско е следващият достоен българин номиниран

...
Райчо Бухлев от Сан Франциско е следващият достоен българин номиниран
Коментари Харесай

Личност на годината 2019: Райчо Бухлев – калифорниецът от Малко Търново, който гради параклиси в Странджа

Райчо Бухлев от Сан Франциско е идващият заслужен българин номиниран в класацията Личност на годината 2019. Роден в Бургас и израснал в Малко Търново, от 2005-та година той е гражданин на четвъртия по величина град в щата Калифорния, Съединени американски щати, споделя флагман.бг.

Израсъл в семейство на миньори, през днешния ден Райчо Бухлев управлява лична транспортна компания и дружно със брачната половинка си Златка Бухлева отглежда двете си момчета Цветелин и Питър. През 2009-та по-малкият му наследник – 2-годишният Питър, е диагностициран с аутизъм.

Тази вест се оказва преломна за живота на емигрантското семейство. От тогава те всекидневно се борят с нарушаването в развиването на детето, което визира качествата му за другарство и отношението му към близките.

Диагнозата на дребното му момче е и повода Райчо Бухлев да си сложи нова задача в живота  – създаване на православни параклиси. Макар и да живее на повече от 10 500 километра от родното си място, калифорниецът усеща мощна връзка с силата на светите места в Странджа планина.

Първият параклис „ Света Марина “ е издигнат точно там, в село Сливарово,  в непосредствена непосредственост до едноименната пещера,  антично христианизирано светилище.



Пещерата-светилище и параклисът се намират надълбоко в дебрите на Странджа в месността Ликуди, зад тогавашния кльон (граничното съоръжение), доста близо до границата с Турция 

Параклисът е осветлен през 2017 година. От тогава всяка година на 17 юли – денят на светицата, Райчо Бухлев прави  курбан за здравето на Питър и всички хора от региона. На събитието се стичат стотици вярващи в чудодейната сила, предавана от това място. За всички миряни калифорниецът от Община Малко Търново обезпечава и превоз за лична сметка, благодарение на кмета на града Илиян Янчев.

„ Остана ми единствено вярата, имам вътрешното чувство, че когато построявам тези духовни места, оказвам помощ и на моето момченце. Подкрепата, която получих от хората и кмета на Малко Търново, е голяма. Всички доста се радват и всяка година идват на деня на Света Марина в параклиса. Събитието към този момент се трансформира в събор и се надявам  да става все по-хубаво “, споделя Райчо Бухлев.

Вторият параклис,  изграден от Райчо Бухлев е „ Св. Св. Константин и Елена “ в странджанското село Стоилово. Православният дом е осветлен през 2018 година



При всяко освещаване Райчо Бухлев подарява на Община Малко Търново икона на светците, чиито имена насят параклисите. Те са изложени в музея на града. Иконите на Св. Марина и Св. Св. Константин и Елена са със златно и сребърно покритие, всяка от които тежи по над 50 кг. Свещените облици са изографисани по поръчка на донора им в Рилския манастир.

През 2019 година американецът, откърмен с духовната сила на Странджа,  продължава доизграждането на параклиса „ Света Марина “ и търси други антични оброчища, на които да построи и сходни духовни приюти.

„ Зарекъл съм се, че ще построя 5 параклиса в Странджа планина. Там  светците се почитат и имам чувството, че са доста мощни места, които сплотяват хората. Това е и моята цел - да групирам вярващи и близки. Пръснати сме из целия сват, само че с кръвта си усещаме по какъв начин ни теглят родината и традициите “, споделя 46-годишният мъж.

Райчо Бухлев е шестият, номиниран от жители на Малко Търново, в класацията а осведомителния портал Флагман за „ Личност на годината 2019 “. До момента кандидати за неповторимата статуетка Флагман.бг са ветеринарният тандем доктор Светослав Янев и Кристина Николова, спасителят със гигантски героизъм Валентин Иванов, водачът в редица публично значими каузи Бисер Русимов,  доброволецът с 40 години работа в кръводаряването и незабавната помощ Златка Атанасова и реаниматорът с миротворческа задача на три континента д-р Николай Игнатов.

Номинации се одобряват на публицистичната ни поща до 13 януари, след което, по правилник, се пристъпва към втора част от процедурата по класирането – гласоподаване в интернет. 

От  14 януари 2020 година до  21 януари 2020 година ще се организира интернет гласуването  във фейсбук, което ще е с 50 % тежест при изчисляването на крайния резултат.

Останалите 50 % ще се оформят от вота на способеното жури, в което са включени 5-има членове с неоспорим авторитет  - от разнообразни институции, сектори и организации. То е управлявано от  госпожа Елка Стоянова - правист, ръководител на Районната изборна комисия - в мандат, членове - зам.-областният шеф Владимир Крумов, Атанас Сиреков – внук на именития бургаски кмет Атанас Сиреков, умрял при осъществяване на длъжностен дълг (1936-1939), журналистът на свободна процедура Божидар Божков и спечелилият в класацията от предходната година юрист Теньо Тенев.

Журито ще заседава в Областна администрация Бургас на 23 януари от 18,00 часа – ден преди церемонията.

Статуетката, символизираща флагман е неповторима и е творба на бургаския ваятел Огнян Петков.

Тържествената гала по награждаването на Личност на годината 2019 ще се организира на 24-ти януари, петък,  2020 г.  в зала „ Георги Баев “ на Културен център Морско казино в Бургас ие под патронажа на регионалния шеф Вълчо Чолаков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР