Равносметката от земетресението в Турция е покъртителна - най-малко 50

...
Равносметката от земетресението в Турция е покъртителна - най-малко 50
Коментари Харесай

Турция и Сирия: равносметката от катастрофата на века

Равносметката от земетресението в Турция е покъртителна - минимум 50 000 починали, 214 000 паднали или застрашени от сриване здания и 11 огромни града, които са съвсем напълно разрушени. Милиони хора са изгубили домовете си и се нуждаят от незабавна помощ.

Месец след нещастието цялостният размер на вредите към момента не е явен, само че е несъмнено, че това е едно от най-сериозните естествени бедствия за последните десетилетия в този район. Очаква се броят на жертвите да нарасне. Самоличността на доста от тях към момента не е открита, а някои даже към момента не са регистрирани. Оцелели не престават да търсят своите близки, а турското Министерство на правораздаването не отговори на въпроса на Дъждовни води за броя на изчезналите.

Отговорността на управляващите

Смята се, че небрежността на турската страна е виновна за сериозните последствия от земетресението. Органът за битка с бедствията AFAD още преди години е планувал сериозните вреди при сериозен трус. През 2020 година институцията е показала в отчет, че в Кахраманмараш ще има мощно земетресение с магнитуд 7,5.

В някои случаи строителните разпореждания не са били спазвани. Заподозрени за големия брой жертви и вреди са общо 957 души. Арестувани са 236-има от тях, други 330 са сложени под " правосъден надзор ", а четирима се намират в предварителния арест. Общо са издадени заповеди за задържането на 270 индивида, от които петима се намират в чужбина, 82-ма са били освободени, а 32-ма са умряли.

Деца без настойници

Една от най-обсъжданите тематики в турското общество е обстановката и бъдещето на засегнатите от труса деца. УНИЦЕФ твърди, че в Турция и Сирия те са към 5 милиона. До 1 март от разрушенията са били избавени и регистрирани 1911 деца без живи настойници. Твърди се, че 1543 от тях към този момент са предадени на членове на фамилиите им. В момента 95 деца се намират под закрилата на министерството, а самоличността на 81 не може да се откри.

Репортаж на антиправителствената телевизия Halk TV разкри, че 60 деца, лишени от грижи, са били настанени в три къщи в истанбулския квартал Бейкоз, като се счита, че там за тях се грижи ислямистка общественост. Репортаж на Дъждовни води сподели, че девет деца са били отнети от родителите им и са записани в така наречен курс по Коран, за който се твърди, че се организира от радикалната ислямска общност " Исмаилага ". 

Възстановяването ще бъде скъпо

От птичи взор: разрушенията в КахраманмарашСнимка: ISSAM ABDALLAH/REUTERS

Задачата за голяма реорганизация след земетресенията идва в миг, в който Турция е съществено наранена от икономическата рецесия. Световната банка твърди, че трусовете са предизвикали материални вреди за 34,2 милиарда щатски $. Според турската статистика в 11-те града в региона на труса живеят към 14 милиона души, а засегнатият регион създава към 9,8% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Експертите чакат разрушенията да усилят търсенето на доста артикули и услуги, което в допълнение би повишило така и така високата инфлация. Икономистът Мурат Кубилай предвижда пред Дъждовни води, че до края на годината тя няма да спадне под 50 %. 

Свободата на словото, която в Турция се намира под напън от години, беше в допълнение лимитирана след земетресението. Турският регулаторен орган RTÜK санкции три малките екрани за отразяването на злополуката с общо към 400 000 евро.

Страната е пред избори

Въпреки че нещастието в Турция докара до малко спиране на предизборната акция, страната върви към президентски и парламентарни избори. На 1 март президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува турската опозиция и съобщи, че изборите въпреки всичко би трябвало да бъдат изтеглени напред и да се проведат на 14 май. Очаква се на 10 март той да издаде указ, с който публично да насрочи изборите. Според някои информации гласоподавателите в засегнатите от труса региони ще могат да гласоподават в други градове на президентските избори, само че не и на парламентарните.

Сирия - още една злополука след войната

Възрастен мъж плаче над руините в потърпевшите от земетресението региони в Сирия, следени от бунтовниците Снимка: Aaref Watad/AFP/Getty Images

В Северна Сирия земетресението е засегнало район, извънредно потърпевш от 12-годишната революция, която режимът на Асад, благодарение на Русия и Иран, значително е спечелил. Според медиите към 8,8 млн. души са били наранени, оповестява се и за 5900 смъртни случая. Техният брой обаче евентуално е доста по-голям.

Около 1,8 млн. разселени хора са живеели в палатки, приюти и базови структури в Северозападна Сирия още преди земетресението. Сега ситуацията им доста се е влошило и доста от засегнатите населяват разрушени къщи, до момента в който други спят на открито при ниски температури или в колите си, като Амар Фаяд, който живее в Идлиб. " Синът ми и аз сме травматизирани ", съобщи мъжът пред кореспондент от арабската редакция на Дъждовни води. " Палатките костват сред 200 и 400 $ и не можем да си ги позволим. Затова взехме решение да останем тук ", изяснява той.

Вижте повече по тематиката тук:

Сателитни фотоси: вижте Турция преди и след злополуката

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР