Равносметката е следната: Досегашните коалиционни партньори от „Продължаваме Промяната“, БСП,

...
Равносметката е следната: Досегашните коалиционни партньори от „Продължаваме Промяната“, БСП,
Коментари Харесай

И след консултациите при президента въпросът за правителство с третия мандат виси със страшна сила

Равносметката е следната:

Досегашните съдружни сътрудници от „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН “ са подготвени да положат нужните старания за сформиране на кабинет.

От Политическа партия завиха, че за обезпечаване на болшинство за кабинет ще водят договаряния с всички депутати в Народното събрание, които не са подвластни от подмолни сили. Според Българска социалистическа партия кабинетът би трябвало да е политически, а не експертен, с цел да е ясно кой носи отговорността. От Има Такъв Народ са отворени за разговор с досегашните си сътрудници, само че не престават да упорстват водачите да правят отстъпка настрана. Демократична България дефинира третия мандат като „ мандат на разговора “. Според тях договарянията би трябвало да са в границите на разпадналата се коалиция, а политическите водачи е добре да създадат крачка настрана.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ обаче не виждат работеща формула в този парламент и желаят да вървим на нови избори.

Ето какви поръчки дадоха парламентарно показаните партии пред президента:

Пред президента министър-председателят в оставка Кирил Петков разгласи, че от „ Продължаваме Промяната “ биха желали да се избегне политическата рецесия.

„ Ние ясно декларирахме и продължаваме да стоим на тази позиция доста ясно, че сме подготвени да приказваме с безусловно всички народни представители от всички политически сили,които могат да взимат сами решения в Народното събрание и не са подвластни от подмолни сили, които не са в Народното събрание. Това е нашата подготвеност и ние ще продължим и се надяваме да подкрепим, в случай че вие изберете наш съдружен сътрудник да води третия мандат, да подкрепим тези диалози и да останем напълно диалогични, несъмнено, без предоставяне на опцията задкулисието да завземе бъдещото ръководство “, изясни Петков.

По думите му персоналните кандидатури изобщо не са от значимо значение.

Втората по величина парламентарна група ГЕРБ-СДС потвърдиха, че упорстват за предварителни избори.

„ Тук сме с целия опит и експертиза, която притежаваме в нашата парламентарна група и сме подготвени да участваме в консултациите за търсене на излаз от рецесиите.Това обаче не значи, че нашето мнение за това че не може да има устойчиво болшинство в 47-то Народно събрание се е трансформирало “, съобщи шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

След консултациите от ГЕРБ споделиха, че пред президента са показали като една от аргументите за рецесиите съгласно тях това, че няколко семейства ръководят страната като частната си компания или стартъп компания.

За да се промени формулата на политическото ръководство, са нужни нови избори, потвърдиха позицията си и от Движение за права и свободи.

„ Нужна е нова основа, с цел да има нова къща. Предишната основа задава неверен модел, крива къща. За да се преформулира нещо ново, би трябвало да се отиде на предварителни избори. Много е значимо какво има да се направи преди предварителните избори и ние си носим нашата отговорност “, съобщи водачът Мустафа Карадайъ.

Българска социалистическа партия пристигнаха на консултациите с минута забавяне и се наложи президентът да ги изчака. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че в случай че получат мандата, ще положат оптимални старания да го изпълнят. Застават зад направената стратегия около първия мандат. Няма да беседват с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

„ На първо място считаме, че премиера би трябвало да бъде излъчен от „ Продължаваме Промяната “. Те са първата политическа мощ в една народна власт това е редно - първият да излъчи премиера. На второ място избираме политически пред експертен кабинет, тъй като това значи ясно носене на политическа отговорност “, ръководителят на Българска социалистическа партия.

„ ИТН “ също ще се опитат да излъчат държавно управление, в случай че получат мандата. Готови са да водят договаряния с трите партии, с които бяха в коалиция до неотдавна, само че считат, че тя би трябвало да бъде структурирана по различен метод. Според Има Такъв Народ експертен кабинет е по-добър вид.

От „ Демократична България “ ще работят за това да се възвърне политическият разговор. Ако получат мандата, ще водят договаряния с досегашните съдружни сътрудници. Смятат, че претендентът за министър председател би трябвало събира огромно доверие. Ключовата задача е да се възвърне болшинството.

Най-доброто решение за излаз от спешната обстановка от „ Възраждане “ виждат в предварителни избори. Смятат, че сегашният парламент е привършен и импотентен.

Това е равносметката след края на днешния кръг от съвещания при президента преди връчването на третия мандат. Кога и на кого президентът ще реши да го връчи – към момента не е ясно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР