Равнището на жизнения стандарт в България е около една трета

...
Равнището на жизнения стандарт в България е около една трета
Коментари Харесай

Стандартът у нас три пъти по-нисък от европейския

Равнището на виталния стандарт в България е към една трета от междинното равнище в Европейски Съюз, като три от шестте района на страната ни са измежду най-бедните в Евросъюза. Това демонстрират данните на Евростат за 2018 година Брутният вътрешен артикул на глава от популацията, измерен посредством стандартите за покупателна дарба, в другите райони на Европейски Съюз се промена в рамките от 30 до 263 на 100 от междинното равнище за общността. Официално най-бедната част от Европейски Съюз е остров Майот в Индийския океан, който е отвъдморска територия на Франция. Там Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е единствено 30% от междинното равнище за Европейски Съюз. Това обаче се дължи на демографски фактори - 42% от популацията на Майот е под 15 години.

Следващите три най-бедни района в Европейски Съюз са в България, Северозападния, където Брутният вътрешен продукт на човек е 34% от междинния за Европейски Съюз, Северен Централен (35%) и Южен Централен (36%). На последващо място по беднотия е един от районите в Унгария, където виталният стандарт е много по-висок по отношение на този в половин България Ц 46% от междинното за Европейски Съюз равнище. На последващо място са по един район от Румъния и Гърция, където Брутният вътрешен продукт на човек е 47% от междинния. На първите места в класацията по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията са Люксембург (263% от междинното за Европейски Съюз ниво), Южен Мидланд (225%) и Източен Мидланд (210%) в Ирландия, район Брюксел (203%) в Белгия, Хамбург в Германия (197%) и Прага в Чехия (192%).

Най-богатият район на България, Югозападният, в който е София, Брутният вътрешен продукт на човек е 83% от междинното равнище в Европейски Съюз, или два пъти по-малко, в сравнение с в Прага. Големи разлики сред районите в Европейски Съюз има, и в случай че разделим Брутният вътрешен продукт не на човек от популацията, а на броя на работещите жители. Брутният вътрешен продукт на ангажиран, изразен в стандартите за покупателна дарба, варира от 35% от междинния за Европейски Съюз в Южен Централен район в България до 235% от междинния за Южна Ирландия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР