Равнището на инфлацията в Южна Корея достигна 5,4 на сто

...
Равнището на инфлацията в Южна Корея достигна 5,4 на сто
Коментари Харесай

За първи път от 14 години: Инфлацията в Южна Корея достигна 5,4 на сто 


Равнището на инфлацията в Южна Корея доближи 5,4 на 100 за първи път от съвсем 14 години по отношение на същия интервал на предходната година поради скока на цената на енергийните запаси и питателните артикули, породен от войната в Украйна. Това заяви през днешния ден " Йонхап ", представена от ТАСС, базирайки се на националната статистическа работа.

През август 2008 година инфлацията е била 5,6 на 100, а през април тази година - 4,8 на 100.

Цените на петролните артикули, модифицираните храни и услугите са траяли да се повишават. Налице е и нарастване на цената на селскостопанските артикули, сподели високопоставеният помощник на статистическото ръководство О Ун Сон. Растежът на цените на суровия нефт и нарушаванията във веригите за доставки поради протичащото се в Украйна, както и възобновяване на южнокорейската стопанска система са съдействали за инфлацията.

Средната стойност на барел нефт от дубайска марка, която е референтна за Южна Корея, е повишена през май с 63 на 100 до 108 $ по отношение на същия интервал на предходната година. По-рано южнокорейското държавно управление разгласи, че възнамерява да предприеме редица ограничения за битка с инфлацията, измежду които и анулация на вносните мита за седем категории хранителни артикули, както и намаляване на Данък добавена стойност при закупуване на избрани хранителни артикули.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР