Равнището на безработицата в България през ноември е 6%. Това

...
Равнището на безработицата в България през ноември е 6%. Това
Коментари Харесай

Безработицата през ноември се повишава до 6%

Равнището на безработицата в България през ноември е 6%. Това е най-нискaта стойност на индикатора за месеца през последните 10 години, демонстрира статистика на Агенцията по заетостта.

В съпоставяне с октомври се следи минимално нарастване от 0,1%. На годишна база индикаторът понижава с 0,9 процентни пункта.

Броят на записаните безработни през ноември е общо 197 783.

30 525 са новорегистрираните лица през месеца, като от тях 1 680 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. От началото на годината са задействани 64 036 лица посредством образуване на трудови тържища, осведомителни събития, срещи със завършващите обучение на кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други Малко над 4 000 са тези, които са се записали в бюрата по труда през ноември след завръщане от сезонна работа в чужбина.

Като търсещи работа през месеца са били регистрирани 483 души заети, учащи и пенсионери.

През ноември общо 18 590 лица са постъпили на работа, като 86.4% от тях са устроени в действителната стопанска система. В субсидирана претовареност са включени 2 537 лица: 2 287 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”, 160 – по стратегии и 90 по ограничения за образование и претовареност.

От началото на годината общо 15 998 безработни са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности, а приключилите сполучливо са 14 477.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 280, като 82,9% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (29.3%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (16.7%), административните и спомагателните действия (16.0%), хотелиерството и ресторантьорството (6.6%), строителството (4.5%), и други

Най-търсените групи специалности през месеца са:

преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; монтажници; водачи на МПС и преносими съоръжения; продавачи; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други /investir.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР