Равнището на безработица във Варненска област средно за 2021 година

...
Равнището на безработица във Варненска област средно за 2021 година
Коментари Харесай

Средногодишната безработицата в област Варна спаднала до 4,0% през 2021г.

Равнището на безработица във Варненска област приблизително за 2021 година е 4,0% и понижава с 1 процентен пункт по отношение на миналата година, оповестиха за Moreto.net от Агенцията по заетостта. Средногодишният брой регистрирани безработни в бюрата по труда от региона са 8689, с 3807 лица по-малко по отношение на 2020 година

За една година, по отношение на декември 2020 година, броят на записаните безработни е понижен с 5382 лица. Продължително безработните са с 253 лица по-малко по отношение на края на миналата година. Средномесечният им брой за 2021 година е 1227, което е 14,1% от средногодишния брой безработни. За съпоставяне, през 2020 година делът на дълготрайно безработните лица е бил 9,3%. При безработните младежи също се регистрира спад като за една година броят им е намалял и в края на 2021 година те са 1772. Средномесечно за 2021 година броят на безработните младежи е 951. Тази група съставлява 10,9% от всички безработни лица, регистрирани в бюрата по труда от Варненска област.

В резултат на интензивната работа на екипите на бюрата по труда от област Варна 973 неактивни лица, т.е. които не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа, са привлечени за прилагане услуги на Агенция по заетостта. Лицата са задействани посредством образуване на трудови тържища, осведомителни събития, срещи със завършващите обучение, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери, като от началото на годината 179 са лицата от тези групи, потърсили посредническите услуги по заетостта. над 60% от тях са постъпили на работа.

В гр. Варна средногодишното ниво на безработица за 2021 година е 2,5% и остава под регистрираното на национално равнище (по предварителни данни на Агенция по заетостта - 5,5% средногодишно за 2021 г.). Спрямо миналата година, безработицата в града понижава с 1,6 процентни пункта. Броят на записаните безработни приблизително за 2021 година е 4432 понижава с 2648 лица по отношение на 2020 година.

12 654 безработни в област Варна са устроени на работа през 2021 година
На работа през 2021 година са постъпили 12654 безработни лица. От тях максимален е делът на лицата без подготовка – 37,9%, следвани от лицата със компетентност – 35,8% от всички почнали работа и с работническа специалност – 26,5%. През 2021 година на работа са устроени 1859 младежи до 29-годишна възраст и 970 лица с дълготрайност на регистрация в бюрата по труда над 1 година.

На първичния пазар на труда през 2021 година работа са почнали 10 916 лица. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 6138 лица са намерили трудова реализация в действителната стопанска система. По стратегии за претовареност устроените са 360, а по насърчителните ограничения за претовареност – 85. По схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” работа са почнали 1293 лица.

През 2021 година в бюрата по труда от региона са декларирани 12 047 работни места. На първичния пазар са оповестени 9996 работни места. Най-голямо търсене на работна мощ през годината се записва в хотелиерството и ресторантьорството (3094 декларирани свободни работни места), търговията (1440) и преработващата индустрия (1161).. Следват декларираните свободни работни места в областта на образованието (1053), държавно ръководство (658), административните и спомагателни действия (513), строителството (351) и други По стратегии за претовареност са оповестени 355 работни места. 1615 са оповестените работни места по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. По ограничения за претовареност са декларирани 81 работни места.

Актуални схеми и планове по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” и през 2022 година
Бюрата по труда не престават да одобряват поръчки от работодатели по план „ Заетост за теб ”

Реализацията на плана е в отговор на настъпилите стопански последици от усложнената епидемиологична конюнктура в страната и фактът, че на редица стопански субекти и работодатели им се наложи да понижат или напълно спрат осъществяването на своите действия, в резултат на бързо разпространяващия се ковид (COVID-19) и наложената обществена изолираност, за предварителна защита от преместване на заразяването.

Целта на плана е да се даде поддръжка за реинтеграция в претовареност на безработните лица, останали без работа вследствие от зародилата пандемия и разпространяването на ковид Коронавирус – 19. В отговор на провокациите, свързани с следения бърз ритъм на растяща безработица в страната, планът цели да окаже навременна поддръжка на работодатели за наемане на безработни лица посредством обезпечаване на дотация за претовареност. По този метод чрез осъществяването на плана ще се спомогне за по-бързото възобновяване на икономическите и индустриални процеси в предприятията, а въпреки това ще се обезпечи предварителна защита от изпадане в продължителна безработица на записаните в бюрата по труда лица. По плана ще се дава поддръжка за наемане на безработни лица на цялостно или ненапълно работно време (най-малко на 4 часа) за интервал до 6 месеца. С цел гарантиране на резистентност, работодателят е задължен да резервира заетостта на 75 % от подкрепените лица за интервала, еднакъв на интервала на половината интервал на субсидираната претовареност.

Продължителността на проекта е до 30.06.2023 година

Продължава набирането на поръчки по скица „ Младежка претовареност ”

Работодателите могат да подават поръчки за откриване на свободни работни места за стажуване или образование на младежи до 29 години с регистрация в Дирекции „ Бюро по труда ” на територията на цялата страна в сходство с условията до привършване на финансовия запас.

Агенцията по заетостта продължава приема на заявки по Проект „ Запази ме + ”

Проект „ Запази ме + ”, в сходство с наредбите на Постановление на Министерски съвет № 328 от 14 октомври 2021г., цели да окаже поддръжка за опазване на заетостта с изключение на на работодателите за техните служащи и чиновници, към този момент и на самоосигуряващи се лица, посредством погашение на обезщетения. Подкрепата касае лица, упражняващи трудова активност в стопански действия, за които са въведени краткотрайни ограничавания за реализирането им с акт на държавен орган в интервала на оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

Лицата могат да получават обезщетения за интервала, в който са употребили неплатен отпуск по реда на член 160, алинея 1 или член 173а, алинея 2 от Кодекса на труда. Месечният размер на компенсацията на всяко лице е 75 на 100 от размера на осигурителния му приход за юли 2021 година, като се дефинира в сходство с член 2 от Постановление на Министерски съвет № 328/2021 година и не може да надвишава 80 на 100 от осигурителния приход и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за съответния месец.

Ако родител получава месечна целева помощ (по реда на член 16 б от Правилника за използване на Закона за обществено подпомагане), предоставена от Агенцията за обществено подкрепяне, той няма право на отплата по реда на Постановление на Министерски съвет № 328 от 14.10.2021 година

Заявление за включване и документи от работодатели и от самоосигуряващи се лица се подават единствено посредством попълване на електронно заявление посредством особено създадена онлайн платформа.

Подробна информация за изискванията по Проекта може да бъде открита на формалната страница на Агенцията по заетостта, както и на осведомителните табла в бюрата по труда в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР