Равнищата на цените на стоките и услугите, на базата на

...
Равнищата на цените на стоките и услугите, на базата на
Коментари Харесай

Най-евтиният алкохол в ЕС през 2022 г. е бил в България

Равнищата на цените на стоките и услугите, въз основата на които се образуват крайните потребителски разноски на семействата, се разграничават доста в страните от Европейския съюз през 2022 година,.

Най-високи ценови нива през предходната година са регистрирани в Ирландия (146% по отношение на междинното равнище за ЕС), Дания (145%) и Люксембург (137%), сочат данните, представени от Българска телеграфна агенция.

Същевременно най-ниски ценови нива през 2022 година са регистрирани в Румъния (58%), България (59% от междинното равнище за ЕС) и Полша (62%).

България е с най-евтиния алкохол, тютюневи произведения и облекла, сочат данните на Евростат.



Най-значителна разлика в страните от Европейски Съюз е регистрирана при междинните цени на алкохола и тютюневите произведения. Най-ниските им равнища са регистрирани в България (66% от междинното равнище за ЕС), следвана от Полша (73%) и Унгария (78%).

Най-скъпи са били алкохолът и тютюневите произведения в Ирландия (216% от междинното равнище за ЕС), Финландия (174%) и Дания (138%).

Съществената разлика в междинните цени на тези артикули се дължи най-вече на другите акцизни ставки, с които те се таксуват в страните от Европейски Съюз, отбелязва Евростат.

На второ място във връзка с разликите в ценовите нива са заведенията за хранене и хотелите в другите страни от Европейски Съюз.

Най-ниски ценови равнища през 2022 година и при тях са регистрирани в България (51% от междинното равнище за ЕС), Румъния (61%) и Унгария (62%). На другия полюс са Дания (156%), Финландия (132%) и Люксембург (131%).

Според Евростат и облеклата са били най-евтини в България през предходната година (80% от междинното ниво). Следват Унгария (83%) и Румъния (84%). Най-скъпи облекла са купували в Дания (134% по отношение на междинното ниво за ЕС), Швеция (117%) и Чехия (115%).

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР