Ратко Младич, бивш командир на босненската сръбска армия, бе осъден

...
Ратко Младич, бивш командир на босненската сръбска армия, бе осъден
Коментари Харесай

Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор

Ратко Младич, някогашен пълководец на босненската сръбска войска, бе наказан на пожизнен затвор, откакто бе приет за отговорен за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството от арбитражен съд на Организация на обединените нации в Хага, оповестява The Guardian.

Повече от 20 години след клането в Сребреница и първото му обвиняване от интернационалния углавен съд за някогашна Югославия (МНСБЮ), командирът, наименуван " касапинът ​​на Босна ", е приет за отговорен за голям брой закононарушения.

Когато влезе през днешния ден в правосъдната зала, Младич се умихна необятно на репортерите и ги поздрави с вдигнат палец - жест, който разгневи роднините на жертвите, които следиха процеса, предаван онлайн по телевизионните канали.

Произнасянето на дълго чаканата присъда беше отсрочено за повече от половин час, откакто Младич изиска от съдията отмора. Неговият екип изиска нова пролонгация поради влошеното му положение и високо кръвно, но съдиите отхвърлиха настояването. Младич се изправи против съдите с крясъци, поради което бе отхвърлен от залата, с цел да продължи четенето на присъдата.

Младич бе изправен пред съда по общо 11 обвинявания, по едно от които не бе приет за отговорен. По всички останали 10 обвинявания обаче бе приет за отговорен. Сред тях са интервенциите по " етническо пречистване " в Босна, атентатите и обстрелването на обсаденото цивилно население в Сараево, клането на мюсюлманските мъже и момчета в Сребреница и вземането на заложници на Организация на обединените нации в опит да се възпрат въздушните удари на НАТО. 

Прочитайки присъдите, нидерландският арбитър Алфонс Ори означи, че закононарушенията на Младич " са измежду най-жестоките, познати на човечеството ". 

Процесът в Хага, който лиши 530 дни, разпределени в повече от 4 години, е може би най-значимият случай срещу военни закононарушения в Европа след трибунала в Нюрнберг, частично заради мащабите на жестокостите. Близо 600 души дадоха показания в прокуратурата, в това число и оживелите от спора.

Процесът е един от последните, който ще бъде изслушан от интернационалния углавен съд за някогашна Югославия, който ще завърши работа в края на годината.

Присъдата на Ратко Младич бе избрана от Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин като " значима победа на справедливостта ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР