Растението Enset (б.р. Абсински банан), което е основен продукт в

...
Растението Enset (б.р. Абсински банан), което е основен продукт в
Коментари Харесай

"Фалшивият банан": Кое е растението, което може да се превърне в най-ценната храна в бъдеще?


Растението Enset (б.р. Абсински банан), което е главен артикул в Етиопия, може да се трансформира в суперхрана и избавително средство в изискванията на климатичните промени, излиза наяве от ново изследване, съобщи Би Би Си.

Според учените сходната на банан просвета има капацитет да изхранва повече от 100 млн. души в изискванията на затоплящия се свят. Растението е съвсем непознато отвън Етиопия, където се употребява за подготвяне на овесена каша и самун.

Enset или още наименуван " подправен банан " е непосредствен родственик на банана. Изследването демонстрира, че точно растението Enset може да се отглежда в доста по-голям регион в Африка.
Снимка: Wikimedia Commons

Подобните на банани плодове на растението са негодни за консумация, само че нишестените стъбла и корени могат да ферментират и да бъдат употребявани за подготвяне на каша и самун.

Enset е главен артикул в Етиопия, където към 20 милиона души разчитат на него за прехраната си, само че на други места не се култивира, макар че дивите му роднини, които не се смятат за ядливи, порастват чак до Южна Африка. Именно това допуска, че растението може да вирее в доста по-широк герографски диапазон.

Учените откриват, че културата може да изхранва над 100 млн. души и да увеличи продоволствената сигурност в Етиопия и други африкански страни, в това число Кения, Уганда и Руанда.

Прогнозите са, че изменението на климата ще се отрази съществено на добивите и разпределението на главните хранителни култури в Африка и отвън нея, написа още Би Би Си.

Нараства ползата към търсенето на нови растения за изхранване на света, защото сме подвластни от няколко съществени култури. Почти половината от всички калории, които консумираме, идват от три типа - ориз, пшеница и царевица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР